„MIRISNA RIJEKA“: U utorak podjela sadnica građanima uz upute o uzgoju i brizi za biljke

Foto: Ilustracija

Radi se o sadnicama mente, melise, bosiljka i limunske trave, aromatičnih trajnica, koje su tijekom ljeta ukrašavale gradske cvjetne gredice

U utorak 10. listopada 2017. godine, od 15.00 do 18.00 sati, u dvorištu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (bivši Rikard Benčić) Komunalno društvo Čistoća organizirat će akciju dijeljenja sadnica-trajnica zainteresiranim građanima pod nazivom “Mirisna Rijeka u vašem domu”

Radi se o sadnicama mente, melise, bosiljka i limunske trave, aromatičnih trajnica, koje su tijekom ljeta ukrašavale gradske cvjetne gredice.

Uz sadnicu, građani će dobiti i upute o uzgoju i brizi te korištenju i pozitivnim učincima ovih biljaka na svakodnevni život.

Naime, gradske je gredice ove godine, po prvi puta, krasilo aromatično bilje.

Bosiljak, melisa, metvica pa čak i limunska trava su se odlično primile i zajedno s jednogodišnjim cvijećem stvorena je kompleksna mirisna i vizualna senzacija. Kako bi se na gredicama istakli potezi većinom zelenih aromatičnih vrsta, odabran je niz upečatljivih geometrijskih uzoraka. Ti pomalo zaboravljeni uzorci su se nekad pojavljivali kao čest motiv u dizajnu, a danas se uglavnom ne koriste, te dobivaju epitet “retro”, kao i aromatične trajnice, danas također rijetko bilje koje se koristi u dizajnu zelenih površina.

Mnogi europski i svjetski gradovi danas vrlo ozbiljno shvaćaju usmjerenost na održivi razvoj te je dio tog trenda svakako uređivanje gredica trajnicama. Slijedeći takav primjer dobre prakse, KD Čistoća Rijeka je umjesto jednogodišnjih biljaka na gradske cvjetne gredice zasadilo i značajnu količinu aromatičnih trajnica. Kako je već ranije najavljeno, te će biljke sada biti podijeljene građanima.

Ideja-vodilja ovog projekta je upoznati građane s ljekovitim, mirisnim i za uzgoj jednostavnim vrstama koje je lako uklopiti u gotovo svaki vrt, balkon i prozor. Time je uvelike smanjeno korištenje sezonskog, jednogodišnjeg cvijeća, a ovogodišnji biljni materijal s gredica nastavlja svoj život u vašim domovima.

U slučaju lošeg vremena, akcija se odgađa.

Mole se građani koji u utorak dođu preuzeti svoju trajnicu u dvorište Muzeja moderne i suvremene umjetnosti da sa sobom ponesu svoje posude u kojima mogu odnijeti biljke.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views