MJESEC HRVATSKE KNJIGE: Ivana Bodrožić u ponedjeljak gostuje u Gradskoj knjižnici Rijeka

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Popularna hrvatska književnica, autorica romana “Hotel Zagorje” i “Rupa”, u Gradskoj knjižnici Rijeka predstavit će svoju najnoviju knjigu, tek izašlu zbirku poezije “In a Sentimental Mood”

Književnica Ivana Bodrožić, čija su djela prevedena na desetak europskih jezika, u ponedjeljak 30. listopada u 18 sati gostuje u Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka.

Prilika je to za upoznavanje Ivane izbliza, s posebnim osvrtom na njen posljednji, kod čitatelja vrlo popularni, a kod političara iznimno kontroverzni roman Rupa.

Odrasla u Vukovaru, autorica živi i radi u Zagrebu, te je jedna od organizatorica Zagreb Book Festivala, festivala kojem je cilj na jedinstven način približiti kulturu javnosti.

Publici je, pak, Ivana najpoznatija po Kiklopom nagrađenom romanu Hotel Zagorje (Profil, 2010.), za koji priprema filmsku ekranizaciju u suradnji s redateljicom Jasmilom Žbanić. Ovaj roman o odrastanju preispituje temu izbjeglištva kroz oči djevojčice koja 1991. odlazi iz Vukovara te, prema autoričinim riječima, ne gubi na čitanosti, usprkos tome što se ta tema dosta istraživala u domaćoj književnosti.

Niz knjiga koji je uslijedio naišao je na jednako dobru recepciju publike, te autorici osigurao posebno mjesto kod publike i kritike.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige Ivana Bodrožić predstavit će nam i svoju najsvježiju knjigu, tek izašlu zbirku poezije In a Sentimental Mood (Sandorf, 2017.), dijelom nastalu tijekom boravka u pazinskoj Hiži od besid. Poeziju piše dugi niz godina, te je za lirski prvijenac Prvi korak u tamu (2005.) osvojila Kvirina i Gorana za mlade pjesnike. Najnovija zbirka nije namijenjena samo ljubiteljima jazza poput same autorice (mnogi naslovi pjesama, kao i naslov zbirke, izravna su posveta velikim klasicima jazza), već svakome tko traži nešto malo osobnije, izvornije, neposrednije – ali opet emotivno.

Razgovor s Ivanom Bodrožić vodi Nikola Petković, književnik, književni kritičar, sveučilišni profesor, esejist, publicist, urednik, prevoditelj i scenarist, predsjednik Hrvatskog društva pisaca, a održavanje programa pomogla je INA d.d.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari