STIŽE I MOBILNA APLIKACIJA

Mještanima Viškova prezentirat će se radovi prve etape sanacije jame Sovjak

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Biti će predstavljena i mobilna aplikacija za praćenje kakvoće zraka

U cilju pravodobnog informiranja mještana Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Općinom Viškovo organizira javne prezentacije o planiranim aktivnostima na projektu sanacije jame Sovjak u utorak, 4. srpnja u 18 sati te u srijedu, 5. srpnja u 10 sati koje će se održati u dvorani Doma Marinići, na adresi Marinići 9.

Stručni tim zadužen za sanaciju jame Sovjak javnosti će prezentirati radove koji će se izvoditi u sklopu etape 1, a koji uključuju izgradnju prometno-manipulativne površina i radne zone za smještaj privremenih građevina i opreme u funkciji provedbe zahvata sanacije. Također će biti predstavljena mobilna aplikacija za praćenje kakvoće zraka koja je povezana s mjernim postajama te ostale aktivnosti predviđene u ovoj etapi sanacije.

Inače, sanacija jame Sovjak jedan je od najzahtjevnijih projekata zaštite okoliša u Hrvatskoj. Radi se o prirodnoj krškoj vrtači u neposrednoj blizini obiteljskih kuća koja je u razdoblju od 1956. do 1990. godine korištena za odlaganje opasnog otpada iz industrije.

Procjenjuje se da se trenutno u jami nalazi oko 150.000 m3 otpada.

Sanaciju vrijednu oko 50 milijuna eura od kojih je 85 posto sredstava osigurano iz EU fondova vodit će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će osigurati i ostatak novca.

Projekt će se provoditi u etapnim fazama – za Etapu 1 ishođena je građevinska dozvola te će radovi započeti 7. srpnja. Krajem lipnja predana je i sva projekta dokumentacija potrebna za ishođenje građevinske dozvole za Etapu 2.

Fond će ovakva i slična javna događanja tijekom projekta kontinuirano organizirati kako bi lokalna zajednica pravovremeno bila informirana o svim projektnim aktivnostima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari