PROVEDENO ISPITIVANJE

More u Kostreni izvrsne kvalitete, osim na jednoj plaži na kojoj se ne preporuča kupanje

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

S obzirom na učestalo onečišćenje obalnog pojasa i mora, Općina Kostrena je naručila od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kontinuirano provođenje kontrole kvalitete mora i u 2024. godini.

Monitoring će se provoditi dva puta mjesečno duž obalnog pojasa Općine Kostrena uzimanjem uzoraka na 4 pozicije odnosno plažama na potezu od Lučice Podurinj do uvale Dražica: Podkvarovo ili Klančić, Perilo (kod Stare Vode), Spužvina ili Nova Voda i Svežanj.

Ispitivanje mora sastojat će se od praćenja fizikalnih, fizikalno – kemijskih, kemijskih i mikrobioloških pokazatelja. Na osnovi rezultata mikrobioloških pokazatelja odredit će se kakvoća mora za kupanje, sukladno važećoj Uredbi o kakvoći mora za kupanje. Od fizikalno – kemijskih i kemijskih pokazatelja pratit će se: pH vrijednost, salinitet, otopljeni kisik, zasićenje kisikom, vodikov sulfid, amonij i fenoli, toluen, benzen, etilbenzen, ksileni, te ugljikovodici. Od mikrobioloških pokazatelja ispitat će se: Escherichia coli i enterokoki kao pokazatelji koji se uobičajeno ispituju sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje (NN 73/2008).

Rezultati fizikalnih, fizikalno kemijskih i kemijskih pokazatelja usporedit će se s referentnom postajom Svežanj kako bi se procijenila kvaliteta mora ispitivanih lokacija.

Rezultati prvog ovosezonskog ispitivanja kvalitete mora

Prvo ispitivanje kvalitete mora provedeno je u petak 21. 6. 2024. na plažama Svežanj, Spužvina, Perilo i Klančić. Plaža Svežanj odabrana je kao referentna postaja.

Obzirom na sezonu kupanja, NZZJZ PGŽ na osnovu rezultata ispitivanja, donijet će procjenu je li more na lokacijama monitoringa sigurno za kupanje. Rezultati će se objavljivati na mrežnim stranicama Općine Kostrena, TZ Kostrena i NZZJZ PGŽ.

Rezultati ispitivanja

U odnosu na fizikalno – kemijske i kemijske pokazatelje utvrđeni su slijedeći rezultati:

Na referentnoj postaji Svežanj u vrlo niskim koncentracijama na granici kvantifikacije (GK) metode dobivene su vrijednosti vodikovog sulfida i benzena. Ostali ispitani kemijski parametri ne odstupaju od uobičajenih vrijednosti za morsku vodu.

U odnosu na referentnu postaju Svežanj na plaži Spužvina svi su parametri ispitivanja uobičajeni za morsku vodu, izuzev vodikovog sulfida i benzena koji su detektirani u nižim koncentracijama.

U uzorku mora plaže Perilo u vrlo niskim koncentracijama, na samoj granici kvantifikacije metode (GK), dobivene su vrijednosti vodikovog sulfida i benzena. Preostali kemijski pokazatelji uobičajeni su za morsku vodu.

U uzorku mora plaže Klančić  detektirane su vrijednosti ugljikovodika C10 – C40 u u koncentraciji od 40 µg/L i aromatskih ugljikovodika; benzena od 2,7 µg/L. Preostali kemijski pokazatelji ne odstupaju od uobičajenih vrijednosti za morsku vodu.

Rezultati mikrobioloških pokazatelja:

Na svim mjestima na kojima su uzeti uzorci obavljena su i mikrobiološka ispitivanja mora. Na sve 4 lokacije (Svežanj, Spužvina, Perilo i Klančić) utvrđena je izvrsna kakvoća sukladno kriterijima iz Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08), vezano za mikrobiološke pokazatelje.

Zaključak i stručno mišljenje NZZJZ PGŽ

Ovim ispitivanjem ne preporučuje se kupanje na plaži Klančić zbog prisustva ugljikovodika i aromatskih ugljikovodika (benzena).

Aromatski ugljikovodici uglavnom se brzo asorbiraju inhalacijom (30-50%) te su visoko toksični.

 Preuzmite dokumente

Rezultati 1. ispitivanja kvalitete moraPDF | Rezultati-1-2024.pdf | 1,67 MB

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari