SEZONA KUPANJA

More u Rijeci izvrsne kakvoće, uz izuzetak tri popularne lokacije na Kantridi!

Foto: Ilustracija (Riportal.hr)

Kakvoća mora na većini riječkih plaža ocjenjena je pojedinačnom ocjenom izvrsno

Ipak, more je nezadovoljavajuće kvalitete, ali još uvijek pogodno za kupanje, na plažama na Kantridi – Dječja bolnica, Kantrida – bazen zapad i Plaži ispod nogometnog igrališta, rečeno je na gradonačelnikovom kolegiju.

Uredbom o kakvoći mora za kupanje propisani su standardi kakvoće mora na plažama. Pod time se osobito misli na mikrobiološke pokazatelje čistoće mora (crijevne enterokoke i Escherichia coli), čije su granične vrijednosti općenito smatraju najznačajnijim indikatorima zagađenja mora, uz druge značajke kao što su meteorološki uvjeti, temperatura i slanost te vidljivo onečišćenje mora.

Kakvoća mora prati se od 15. svibnja do 30. rujna

Kakvoća mora na morskim plažama prati se u razdoblju od 15. svibnja do 30. rujna svake godine. kako je naglasila pročelnica Karla Mušković, spomenutom Uredbom uvjeti ocjenjivanja strožiji od onih propisanih Direktivom EU, kako bi se osiguralo rano uočavanje negativnih promjena i provođenje brzih sanacijskih mjera s ciljem održavanja visokih standarda kakvoće mora u Republici Hrvatskoj.

Na temelju rezultata praćenja kakvoće mora za kupanje određuju se pojedinačne, godišnje i konačne ocjene. Na temelju pojedinačne ocjene more se razvrstava kao izvrsno, dobro i zadovoljavajuće, dok se na temelju godišnje i konačne ocjene more razvrstava kao izvrsno, dobro, zadovoljavajuće i nezadovoljavajuće.

Za ispitivanje i praćenje kakvoće mora na 22 mjerne točke na području grada Rijeke zadužen je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije.

More s riječkih plaža dobilo je u 2019.godini sljedeće godišnje ocjene: 59,09% uzoraka je izvrsne kakvoće, 9,09% dobre kakvoće (Kantrida – Vila Nora i Kantrida – bazen istok), 13,64% zadovoljavajuće kvalitete (Kantrida – Rekreacijski centar 3. maj, Kantrida – zapad i Bivio – Dom umirovljenika), te 18,18% nezadovoljavajuće kvalitete (Kantrida – istok, Kantrida – Dječja bolnica, Kantrida – bazen zapad i Plaža ispod nogometnog igrališta).

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Najproblematičnije riječke plaže

Najproblematičnije riječke plaže tj. one koje imaju povećano mikrobiološko opterećenje nalaze se na području Kantride, na obalnoj liniji od plaže Dom umirovljenika do Rekreacijskog centra 3. Maj. Zamijećeno je da se kakvoća mora na tom području pogoršava uslijed oborina zbog većeg broja priobalnih izvora putem kojih zajedno s oborinskim vodama, uslijed neadekvatne odvodnje oborinskih i otpadnih voda ovog dijela grada onečišćenja dospijevaju u podzemlje.

Izvor onečišćenja predstavljaju i pojedini subjekti koji još uvijek nisu priključeni na sustav javne kanalizacije, a smješteni su na samoj obali ili su u slivnom području priobalnih izvora i vrulja.

Kako je pojasnio gradonačelnik Obersnel, za poboljšanje kakvoće mora na navedenim lokacijama potrebno je priključenje svih subjekata na sustav javne kanalizacije te adekvatna odvodnja oborinskih voda bez miješanja s fekalnim otpadnim vodama.

„Zahvaljujući Centralnom gradskom pročišćivaču koji smo izgradili 2002.g. izuzetno je poboljšana kvaliteta mora na riječkim plažama, a kada se dovrši novi pročišćivać koji će imati i bio komponentu te izgradi kanalizacijski sustav i sustav odvodnje u rubnim područjima i okolnim gradovima i općinama, u sklopu velikog europskog projekta kojeg provodi KD Vodovod i kanalizacija, situacija će biti još bolja“, kazao je Obersnel.

Valja istaknuti da su dvije riječke plaže, plaža za osobe s invaliditetom u uvali Kostanj i plaža Ploče i dalje zadržale svoj status te zadovoljile kriterije za postavljanje Plave zastave – najpriznatijeg međunarodnog ekološkog programa zaštite okoliša mora i priobalja.

Financiranje angažmana spasilaca na plaži za osobe s invaliditetom “Kostanj”

Plaža u uvali “Kostanj” je 1997. godine uređena je i opremljena u jednu od prvih plaža u Hrvatskoj u potpunosti prilagođenu osobama s invaliditetom.

Kako bi se osobama s invaliditetom osigurali sigurni uvjeti korištenja plaže, Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb će i ove godine u sezoni kupanja financirati rad spasilaca.

Foto: Ilustracija (Ivana Ivanovic/PIXSELL)

Riječ je o osobama koje su prošle tečaj i dobile uvjerenje o osposobljenosti da u slučaju potrebe pruže prvu pomoć, za što će se izdvojiti 100.000,00 kuna, uz dodatnih 10.000,00 kn za nabavu potrošnog materijala za održavanje plaže.

Gradonačelnik Obersnel ja kazao kako je dobio čitav niz pritužbi korisnika plaže da se na cesti prema plaži ili uz samu obalu parkiraju automobili bez oznake da je riječ o vozilu koje koristi osoba s invaliditetom, zbog čega je otežano kretanje i prilaz plaži. Ove će se godine vršiti pojačane kontrole i novčano kažnjavati takve prekršitelje, kazao je gradonačelnik.

Održavanje plaža , sportsko-rekreacijski i ugostiteljski sadržaji na plažama u sezoni kupanja

Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama Grad Rijeka je u obvezi održavati pomorsko dobro na svom području. To se prije svega odnosi na obvezu održavanja plaža i pristupa moru, te zaštitu stjenskih pokosa. Uz poslove održavanja svake godine se obavljaju radovi na poboljšanju stanja na plažama, kao i nabava nove opreme. Navedeno se temelji na Planu upravljanja
pomorskim dobrom te Programu održavanja komunalne infrastrukture koji se donose za svaku kalendarsku godinu.

Grad održava 22 plaže ukupne površine 108 000 m²

Sredstva se osiguravaju od naknade prikupljene za davanje koncesijskog odobrenja za obavljanje djelatnosti i od naknada za koncesiju na pomorskom dobru te sredstava komunalne naknade.

Za održavanje plaža je ove godine ukupno osigurano 2.775.000,00 kn. Programom održavanja komunalne infrastrukture obuhvaćeni su između ostalog, zidani i montažni nužnici, košarice za smeće, tuševi i slavine, kabine za presvlačenje, tobogani, klupe, ograde , psihološke brane, vaterpolo igralište na plaži Bivio, rampa za silazak u more osoba s lakšim invaliditetom i dizalica za osobe s invaliditetom na plaži Kostanj.

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Ove godine su izvedeni radovi dohranjivanja plaža šljunkom na plaži Igralište, plaži za pse uz plažu Igralište, plaži Ploče, te plaži Bivio i S zavoj. Izvode se nužni građevinski radovi za sigurno korištenje plaža i prilaza plažama te sanira ono što je uništeno djelovanjem valova.

Sredstvima Programa održavanja komunalne infrastrukture planirano je u 2020. godini izvesti građevinsko-zanatske radove, čišćenje plaža, čišćenje mora, privremene priključke, podmirenje utroška vode i struje na plažama, u ukupnom iznosu od 2.215.000,00 kn.

Kako je pojasnila pročelnica Irena Miličević, u tijeku je prioritetna sanacija na plažama: Igralište, Lungo Mare i Akademija gdje se izvode pristupi moru. Na plaži Igralište saniraju se obalni dijelovi na ostacima nekadašnje skakaonice i temelja tobogana, djelomično urušenih djelovanjem valova. Za plaže Grčevo i Vila Olga u tijeku je izrada glavnog i izvedbenog projekta sanacije oštećenja.

Radovi pripreme plaža za sezonu kupanja izvršeni su u većem dijelu te će u cijelosti biti realizirani za sezonu kupanja.

Planom upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Rijeke za 2020. godinu utvrđene su djelatnosti koje se mogu obavljati na pomorskom dobru te mikro lokacije za obavljanje tih djelatnosti.

Riječ je o ambulantnoj prodaji – škrinja, aparati za sladoled, palačinke, postav štanda za opremu i igrački za plažu, postava kioska, prikolice, montažnog objekta, montažne nadstrešnice sa šankom i pripadajućim terasama, iznajmljivanje daske za jedrenje, sandolina, pedalina, vodenih skutera, te komercijalno rekreacijski sadržaj (suncobrani ležaljke, reklamiranje i zabavni sadržaj). Za navedene lokacije na pomorskom dobru koncesijska odobrenja izdaje Vijeće za dodjelu koncesijskog odobrenja Grada Rijeke.

Preporuke za kupanje u moru tijekom epidemije covid-19

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je 14. svibnja 2020. godine preporuke za kupanje u moru i kopnenim vodama tijekom epidemije COVID-19.

Navedenim preporukama određeno je ponašanje na javnim plažama radi zaštite osoblja i posjetitelja i to:

Postava obavijesti i informiranje gostiju na vidljivom mjestu o higijenskim postupcima sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se treba pridržavati
Dopušten je istovremeni boravak 15 osoba na 100 m² neto površine.
Savjetuje se pridržavanje fizičke udaljenosti 1,5 m, a prilikom boravka u vodi održavati fizičku distancu od 1,5 m.
Na razumnim razmacima te na vidljivim mjestima nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom
U svim otvorenim prostorima kupališta, kao i na razumnim razmacima na otvorenim prostorima preporučuje se postavljanje kanti za otpatke s odgovarajućim poklopcima.
Potrebno je pojačati čišćenje i dezinfekcija sanitarnih prostora svaka dva sata (a po potrebi i češće).
Prostori za usluživanje pića i trgovački sadržaji moraju se pridržavati posebnih uputa koji važe za sve ugostiteljske objekte.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views