MOŽE I ONLINE! Imate ideju za projekt uređenja vaše ulice, kvarta…? Prijavite ga do kraja mjeseca u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva

U srijedu, 15. studenog od 12 do 14 sati, u Gradskoj vijećnici, Korzo 16/prizemno, udruga Smart održat će radionicu pisanja prijedloga projekta za natječaj

Grad Rijeka objavio je Poziv za prijavu prijedloga projekata na Riječki program lokalnog partnerstva za 2018. godinu, kojim poziva grupe građana, udruge i mjesne odbore na prijavu svojih prijedloga manjih zahvata u komunalnoj infrastrukturi u čijoj realizaciji će neposredno sudjelovati. Natječaj za prijavu projekata otvoren je do 30. Studenog, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Riječki program lokalnog partnerstva omogućava brže i ekonomičnije uređenje manjih javnih površina – uređenje i obnovu postojećih dječjih igrališta, izgradnju novih igrališta, uređenje zelenih ili javnih gradskih površina, saniranje manjih divljih deponija i slično.

Naime, kako je kazao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, iako je u gradskoj nadležnosti brinuti o javnim površinama, putem Riječkog programa lokalnog partnerstva građani mogu potaknuti brže ostvarenje nekih manjih komunalnih zahvata.

Povećan iznos financijske potpore

„Radi se o jedinstvenom programu na području Hrvatske, koji se uz program malih komunalnih akcija uklapa u participativno budžetiranje, odnosno omogućavanje građanima da neposredno utječu na raspodjelu proračunskog novca koji će se uložiti u realizaciju predloženih projekata,“ kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuvši kako je ove godine povećan iznos financijske potpore za pojedinačne projekte na 40 tisuća kuna.

No, dok se kroz program malih komunalnih akcija građani izabiru njima važne komunalne zahvate, Riječki program lokalnog partnerstva ide dalje, pozivajući građane da ne samo prepoznaju potrebu u svojoj lokalnoj zajednici, već da u suradnji s Gradom neposredno sudjeluju u ostvarenju projekta. Naime, važan uvjet prijave je prikazati doprinos zajednice bilo kroz volonterski rad, bilo kroz donacije, bilo kroz podršku projektu na drugačije načine.

Od ove godine i online prijave

Kako je kazala ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević, ove godine značajno je pojednostavljen način prijave te je, pored slanja prijave poštom, otvorena i mogućnost online prijave projekta.

Pojednostavljen je i način provjere vlasništva lokacije, što bi bilo dobro napraviti prije same prijave, jer se u ovom natječaju mogu prihvatiti i vrednovati samo oni projekti čija realizacija je planirana na zemljištu u vlasništvu Grada Rijeke.

Također, ne mogu se razmatrati projekti koji uključuju radove za čije izvođenje su potrebni dokumenti građenja te projekti kojima se traže investicijska ulaganja u izgradnju ili adaptaciju objekata.

Od početka Gradu Rijeci u provođenju Riječkog programa lokalnog partnerstva podršku daje Udruga za razvoj civilnog društva Smart. U suradnji s Direkcijom za mjesnu samoupravu u srijedu, 15. studenog od 12 do 14 sati, u Gradskoj vijećnici, Korzo 16/prizemno, održat će radionicu pisanja prijedloga projekta za natječaj.

Izravno sudjelovanje građana

Igor Bajok iz Udruge Smart izrazio je nadu da će Grad Rijeka i nadalje podržavati ovaj vrijedan projekt, koji omogućuje građanima da sami detektiraju ključne probleme u svojoj lokalnoj zajednici, izravno sudjeluju u realizaciji projekata te neposredno utječu na podizanje kvalitete svojih života.

Riječki program lokalnog partnerstva provodi se od 2005. godine, a do danas je realizirano 83 projekta. Uređeno je 14 igrališta/parkova za djecu, pet zelenih površina, deset dijelova naselja unutar mjesnih odbora, dvije šetnice, sedam dvorišnih prostora osnovnih škola te 18 prostora za igru – igrališta dječjih vrtića, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Poziv za prijavu prijedloga projekta na Riječki program lokalnog partnerstva za 2018. godinu dostupan je na portalu Grada Rijeke.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari