U PONEDJELJAK: Putnik godine i putopisac Goran Blažević gostuje u Gradskoj knjižnici Rijeka

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Putnik, putopisac i aktivist Goran Blažević u ponedjeljak 13. studenog u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka predstavlja svoj prvijenac Svilim

Knjiga je to koja donosi priču o putovanju pješice po izbjegličkoj ruti, pod nazivom Solidarity Walk 4 km/h, dugom 3000 kilometara.

Krajem 2016. godine Goran Blažević krenuo je na put tijekom kojeg je hodao od Petre u Jordanu do rodnog Umaga, noseći poruku mira i solidarnosti. Tijekom pet mjeseci hodanja Goran je iz uzavrele pustinje stigao do ledenih planina da bi naposljetku izbio na Jadransko more.

Na put je krenuo sam, bez ikakve logistike i sponzora, naoružan samo dobrom voljom i željom da pošalje poruku mira i solidarnosti. Namjera mu je bila pratiti puteve po kojima su se kretale izbjeglice iz Sirije i Iraka. Prehodao je Jordan, Palestinu, Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku, pješačeći do Umaga.

“Moje hodanje je protest protiv politike zatvaranja granica izbjeglicama, a ujedno želim ljudima prikazati zajedničku nit svih triju religija – židovstva, islama i kršćanstva. (…) Ljudi iz moje okoline su mi govorili: “Lud si, ubit će te tamo. Netko će te otet.” A ja nisam vidio sigurnije zemlje od Jordana. Putem sam susreo jednog hodočasnika koji hoda već tri godine i vraća se pješice iz Jeruzalema, i dvoje Francuza, koji su se pješice uputili na Bali…”

Festival putnika u Šibeniku, iznimno posjećena manifestacija koja svake godine okuplja zaljubljenike u putovanja i putopise, ove je godine upravo Goranu dodijelio nagrade Projekt godine i Putnik godine.

Putopisno predavanje bit će popraćeno fotografijama i video zapisima s Goranovog putovanja.

“Shvatio sam da je jedini put prema sreći taj da slijedimo vlastite snove. Odredio sam samome sebi da knjiga bude novi san i to je put koji namjeravam slijediti.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari