LOKALNI IZBORI

Možemo! u Rijeci predstavili pionirski model gradske stanogradnje za dugoročni najam!

Možemo! Rijeka u subotu su predstavili – u hrvatskim okvirima pionirski – model izgradnje javnih stanova za dugoročni najam za koji se planiraju snažno zalagati u Gradskom vijeću

O njemu su na konferenciji za medije govorili Nebojša Zelič, kandidat za gradonačelnika Rijeke ispred Možemo! Rijeka i Bojan Glavašević, nezavisni saborski zastupnik s liste političke platforme Možemo! koji je tom prilikom iskazao i podršku Zeliču na predstojećim izborima.

Iako to nije bila prvotna tema konferencije, Nebojša Zelič započeo ju je komentarom na objavu snimke paljenja zastave LGBTQIA+ zajednice izvješene na zgradi Grada Rijeke, koja je noćas objavljena na Instagram stranici “Riječani 1987” a u čijem je opisu stajalo da je “ovo odgovor na novo doneseni zakon o posvajanju djece istospolnim parovima”.

“Bojana Glavaševića upoznao sam 2015. kada je u HNK Ivana pl. Zajca izvedena predstava “Drugi rat”. Bojan je tada održao govor o tome kako rat dehumanizira. Upoznali smo se dok smo čekali kordon interventne policije koji je trebao omogućiti da publika nesmetano izađe iz kazališta jer je agresivna skupina koja se kitila imenima navijača tada navalila na kazalište i htjela se obračunati i s publikom i sa ženama žrtvama rata koje su tamo bile prisutne. Ovaj recentno objavljeni snimak ponovno pokazuje da su i u Rijeci, koliko god njen duh bio otvoren, prisutne skupine koje su spremne javno i fizički iznositi govor mržnje, isključenja, netolerancije. Želimo ovdje poslati poruku da se s time treba beskompromisno razračunati i da toleranciju i otvorenost ne treba uzeti zdravo za gotovo već na tome aktivno raditi”, uvodno je kazao Zelič.

Tolerancija i otvorenost uključuju i brigu za dobrobit svih skupina koje su isključene iz društva. Nedavno je u medijima objavljeno da je na prioritetnoj listi stanova za dodjelu potrebitima trenutno čak 617 obitelji, dok je Grad u posljednje tri godine dodijelio samo 37 stanova. Veći stambeni fond znači više dostupnih stanova za riječke obitelji, za mlade obitelji i za one koji si ne mogu priuštiti vlastiti smještaj.

Također, novi riječki stanovi namijenjeni za dugoročni najam, mogli bi pozitivno utjecati i na cijene najma stanova.

“Model javnih stanova za dugoročni najam vidimo kao jedino rješenje za problem nekontroliranog rasta najamnina i cijena stanova za kupnju. Niti model državno poticane stanogradnje niti model APN-a u tome nisu uspjeli. Čak suprotno, zbog programa APN cijene stanova su skočile a stanovi postali nepriuštivi onima koji ne ulaze u program APN-a, što najviše pogoduje bankama i nekretninskom biznisu.

Također, oba programa oslanjaju se na dugogodišnje kreditno zaduženje dok istovremeno raste broj osoba s ugovorima o radu na određeno. Stoga je prenamjena postojećih ili izgradnja novih stanova za svrhu dugoročnog najma trenutno jedino rješenje koje može smanjiti problem stanovanja u Rijeci.

Prenamjena ili izgradnja stanova proces je koji ima svoju cijenu, ali prema našem planu potrebno je iz lokalnih javnih sredstava uložiti samo 20% ukupne cijene izgradnje, dok će se preostalih 80% potrebnih sredstava prikupiti iz dostupnih fondova Europske unije, namijenjenih upravo za ovakve programe.

Jednom kad se izgrade novi riječki stanovi, potrebno je odgovorno i transparentno upravljati gradskim stambenim fondom. Za tu potrebu osnovat ćemo novo javno tijelo zaduženo za planiranje, pribavljanje sredstava, izgradnju i održavanje stanova za dugoročni najam. Takvo tijelo bit će u koordinaciji s gradskim odjelima i relevantnim institucijama, a svoj rad temeljit će na zelenoj javnoj nabavi, kružnoj ekonomiji i ekološki prihvatljivoj izgradnji. Sredstva prikupljena kroz dugoročni najam bit će uložena u daljnju prenamjenu ili izgradnju novih gradskih prostora za stanovanje.

Model javnih stanova za dugoročni najam može biti nadopuna postojećem programu APN-a. Mladi ljudi, jednom kada se odluče kupiti vlastiti stan, izlaze iz stana koji su unajmljivali, a koji ostaje u javnom vlasništvu i postaje za najam dostupan drugima. Dakle, za razliku od ostalih modela, u ovom se slučaju stambeni fond ne smanjuje. Na taj način Rijeka može provoditi inovativnu stambenu politiku koja će bolje skrbiti o riječkim obiteljima, ali i privući nove mlade sugrađane i sugrađanke”, pojasnio je Zelič.

Bojan Glavašević kazao je kako je Rijeka je grad u kojem je, pored ostalog, proveo prve tjedne svog prognaničkog život.

“Drago mi je da danas u Rijeci mogu podržati moje prijatelje iz Možemo! Rijeka, Nebojšu, Renata i Ivu koji se kandidiraju za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnik, i Možemo! kao novu, progresivnu snagu na hrvatskoj političkoj sceni. Ovi ljudi imaju sjajna rješenja i ideje za poboljšanje svakodnevice, od problema stanovanja o kojima sam i sam govorio u više navrata, preko zelene tranzicije do promjene načina upravljanja gradom koji kreće iz kvartova – od građana i za građane. Pozivam vas da podržite Možemo! Rijeka jer vjerujem da ćete u njihovu radu vidjeti velike razlike u odnosu na prethodne sazive Gradskog vijeća”, rekao je Glavašević.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views