ALARMANTNE BROJKE

Na cestama PU primorsko-goranske čak 22,7% više nesreća u odnosu na šest mjeseci 2020. godine

Ilustracija: Riportal

U sjedištu Primorsko-goranske županije u Rijeci održana je 12. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije.

Na sjednici su razmatrane brojne interesantne teme. Posebnu pozornost članovi Savjeta posvetili su Izviješću o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području PU primorsko-goranske u prvih 6 mjeseci 2021. godini koje je izložio predsjednik Županijskog savjeta Boris Skeledžić.

Tijekom promatranog razdoblja na cestama PU primorsko-goranske zabilježeno je 1.426 prometnih nesreća što je više za 264 nesreće ili 22,7% u odnosu na šest mjeseci 2020. godine, kada je zabilježeno 1.162 prometnih nesreća. U tim nesrećama smrtno je stradalo 12 (8) osoba. Ozlijeđene su 357 (232) osobe i to 78 (76) osoba s teškim i 279 (247) s lakim ozljedama.

VIDEO DANA:

Županijski savjet je nakon rasprave preporučio Službi za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske da na prepoznatim najincidentnijim prometnicama poveća ciljane preventivno-preventivno aktivnosti u odnosu na prometne prekršaje koji su u direktnoj svezi sa događanjem teških prometni nesreća kao i naspram najugroženijih kategorija sudionika u prometu (vozači mopeda, motocikla te pješaka kao najranjivijih skupina) te podizanje razine poštivanja prometnih propisa svih sudionika u prometu u suradnji s drugim nadležnim službama i institucijama.

U nastavku je Nada Milošević, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze izložila komentare Upravnog odjela na Prijedlog Pravilnika o uporabi parkirališne karte za osobe s invaliditetom koji je bio predmet Javnog savjetovanja na Središnjem državnom portalu za savjetovanja sa zainteresiranom javnošću e-Savjetovanje u vremenu od 04.05.-18.06.2021.

Upravni odjel, kako je naglasila, od 1.1.2020. sukladno preustroju Ureda državne uprave preuzeo je poslove izdavanja parkirališnih karta za osobe s invaliditetom. U cilju pojednostavljenja postupka izdavanja Znakova pristupačnosti izrađena su nova informatička rješenja kojim je dobiveno niz poboljšanja kojima se znatno ubrzao sam postupak izdavanja Znaka pristupačnosti ali i mogućnost boljeg praćenja trenutno 4.273 važećih znakova na području Primorsko-goranske županije.

Sjednici Županijskog savjeta prisustvovala je i Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Iznimno aktivna u edukaciji i promociji ljudskih prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju izložila je brojne poteškoće s kojima se u prometu susreću osobe s invaliditetom kao i prijedloge za boljim uređenjem sustava u ovoj iznimno osjetljivoj problematici.

Županijski savjet je nakon rasprave donio zaključke kojim je predložio da nadležni Upravni odjel kontinuirano u suradnji sa Matičnim uredom prati podatke o preminulim korisnicima Znaka pristupačnosti te sukladno dobivenim podacima postupa. Usvojen je i prijedlog izrade Projekta osiguranja i nadzora parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Potom je Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj prezentirao interesantnu aktivnost koja se provodi kroz prekogranični projekt Carnivora Dinarica. Radi se o nabavi i postavljanju aktivne prometne signalizacije prisutnosti divljih životinja na temelju analizom utvrđene dvije kritične lokacije na cestama D3 i D8.

Županijski savjet je na kraju razmotrio i prihvatio Izvješće o stanju cesta i objekata na njima za 2020. godinu – Hrvatske autoceste d.o.o., na dionici ex Autocesta Rijeka-Zagreb d.d..

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari