ZA ČIŠĆE MORE

Na Cresu otvoreno gradilište Gavza u sklopu projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na otocima Cres i Lošinj

U sklopu projekta “Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Cres, Martinšćica, Nerezine, Mali i Veli Lošinj” u utorak, 22. ožujka na otoku Cresu održan je službeni posjet novootvorenom gradilištu Gavza.

Trenutno na predmetnom području naselja Gavza postoji izgrađeni sustav prikupljanja i odvodnje otpadnih voda. Prikupljene otpadne vode završavaju u taložnici, od koje se otpadna voda dalje ispušta u priobalno more putem ispusta, s dubinom ispuštanja većom od 10 metara.

No, izgradnjom crpne stanica Gavza, tlačnog voda u duljini od 371 metar i gravitacijskog kolektora duljine 1.327 metra sanitarne otpadne vode naselja Gavza više se neće ispuštati u more, već će se odvoditi prema uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Kimenu. Izvođač radova je tvrtka Kolektor CPG iz Slovenije.

Ukupna vrijednost radova na području JLS Cres, u sklopu projekta projekta “Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Cres, Martinšćica, Nerezine, Mali i Veli Lošinj” iznosi preko 60 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost ulaganja jedinice loklane samouprave na području Gavze iznosi 11.744,582 kn, dok je ukupna vrijednost ulaganja na području Grada Cresa 36.171.793 kuna.

Neven Kruljac, član uprave Vodoopskrbe i odvodnje Cres-Lošinj istaknuo je značaj radova za građane, turiste te naselje Gavza: “Gavza je jedino preostalo naselje na području grada Cresa s ispustom direktno u more. Ovim radovima osigurat će se da otpadna voda iz naselja Gavza dođe do centralnog uređaja za pročišćavanje u Cresu. Transportni cjevovod dužine je oko 1.300 metara. U sklopu projekta ujedno se dograđuje uređaj za drugi stupanj pročišćavanja otpadnih voda pa će tako čista voda odlaziti na ispust u more. S obzirom na to da su maslinici u relativnoj blizini uređaja, stavit ćemo mogućnost instalacije dodatnog pročišćavanja i zalijevanja maslinika. Ideja je da voda bude dostupna svima, a poboljšat će se i kvaliteta mora. Na području gradske jezgre sanacijom cjevovoda poboljšat će se kvaliteta odvodnje otpadnih voda, koje su ponekad nekontrolirano odlazile u priobalje. Ključni je uređaj za drugi stupanj pročišćavanja, koji je tehnološki na vrlo visokoj razini, a s obzirom da je ispust nedavno obnovljen, možemo reći da će Cres po završetku radova zadovoljiti najstrože standarde u kvaliteti mora. Izazovi su se najvećim dijelom odnosili na uređaj za pročišćavanje vode, koji se nalazi unutar najstrože kupališne zone što znači da uvijek postoji opasnost od neugodnih mirisa. Dio radova koji se odnosi na transportni cjevovod završit će početkom ljetne sezone. U samom naselju radovi će započeti nakon ljetne sezone tako da ne remetimo redovito odvijanje sezone. Za područje grada Cresa cilj je do kraja 2023. godine završiti s radovima.”

U sklopu projekta „Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracija Cres, Martinšćica, Nerezine, Mali i Veli Lošinj”, u Osnovnoj školi Maria Martinolića u Malom Lošinju te u Osnovnoj školi Frane Petrića u Cresu, agencija za integrirane komunikacije Libra održala je učenicima predavanje povodom obilježavanja Svjetskog dana voda. Učenicima je predstavljen projekt te dobrobiti izgradnje komunalne infrastrukture s ciljem očuvanja prirode i okoliša.

Na Trgu Frane Petrića u Cresu u organizaciji Libre, agencije za integrirane komunikacije, koja vodi vidljivost projekta, postavljen je i štand na kojem su svi građani mogli dobiti informacije o projektu, a podijeljeni su im i promotivni materijali.

Ukupna vrijednost projekta „Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracija Cres, Martinšćica, Nerezine, Mali i Veli Lošinj“ sufinancira se sredstvima EU u okviru Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014.-2020., sredstvima iz Kohezijskog fonda udjelom od 68%, a ukupne je vrijednosti 487 milijuna kuna s PDV-om.

O projektu

Projekt „PROJEKT POBOLJŠANJA VODNOKOMUNALNE INFRASTRUKTURE AGLOMERACIJA CRES, MARTINŠĆICA, NEREZINE, MALI I VELI LOŠINJ“ provodi se sa svrhom poboljšanja vodoopskrbe odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, a u cilju zaštite vodnih resursa Republike Hrvatske te zaštite okoliša.
Provedbom projekta poboljšat će se postojeći sustav odvodnje i vodoopskrbe na području aglomeracija CRES, MARTINŠĆICA, NEREZINE, MALI I VELI LOŠINJ, kroz uspostavu funkcionalnog sustava odvodnje, učinkovitog pročišćavanja otpadnih voda, smanjenje gubitaka na vodoopskrbnom sustavu te povećanja broja stanovnika priključenih na sustav vodoopskrbe i sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Projekt „PROJEKT POBOLJŠANJA VODNOKOMUNALNE INFRASTRUKTURE AGLOMERACIJA CRES, MARTINŠĆICA, NEREZINE, MALI I VELI LOŠINJ“ sufinancira se sredstvima EU u okviru Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014.-2020., sredstvima iz Kohezijskog fonda udjelom od 68%, a ukupne je vrijednosti 487 milijuna kuna s PDV-om.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari