EVO KAKO IZGLEDA

Galerija | Na Delti se gradi pročišćivač otpadnih voda: Evo kako napreduju radovi od iznimne važnosti za očuvanje našeg mora i zdravlja građana

Izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti dio je europskog projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” vrijednog oko 327 milijuna eura (+PDV) što ga čini jednim od najvećih ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu u Hrvatskoj

Radove izvodi zajednica ponuditelja China Energy Engineering Group Jiangsu Power Design Institute Co. Ltd. i Sumec Complete Equipment And Engineering Co. Ltd. Završetak radova očekuje se do sredine 2027. godine.

Uslugu nadzora nad gradnjom pruža zajednica izvršitelja Institut IGH d.d., Eptisa Adria d.o.o. i Projekt d.d. Nova Gorica.

Novi uređaj bit će kapaciteta 200.000 ekvivalent stanovnika

Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda bit će kapaciteta 200.000 ekvivalent stanovnika, primjenjivat će aerobni biološki tretman otpadnih voda (BAF tehnologija) s maksimalnim dotokom otpadne vode od 1.000 litara u sekundi. U skladu s veličinom aglomeracije i osjetljivošću mora ovog dijela Riječkog zaljeva, koje prema Odluci o određivanju osjetljivih područja predstavlja manje osjetljivo područje za ispuštanje otpadnih voda, uređaj će biti drugog stupnja pročišćavanja i temeljit će se na postupcima biološke obrade otpadnih voda sa stanicom za prihvat sadržaja septičkih jama, proizvodnjom bioplina iz kanalizacijskog mulja za vlastite energetske potrebe i termalnim sušenjem mulja.

Otpadne vode biološki će se obraditi prije njihova ispuštanja u more, a mulj će se obraditi i sušiti do sadržaja od minimalno 90 posto suhe tvari. Svi dijelovi uređaja bit će u zatvorenim objektima smještenim u blizini postojećeg uređaja, na desnoj obali Rječine.

Filipović: ‘Drago mi je da radovi napreduju predviđenom dinamikom’

„Drago mi je da radovi napreduju predviđenom dinamikom i nadam se da će tako i ostati. Očekujem da do ljeta sljedeće godine bude izgrađena upravna zgrada. Rok nije dugačak, ali vjerujem da će konzorcij kineskih izvođača uspjeti izvesti te radove unutar zadanih rokova. Očekuje se da će radovi na ovoj lokaciji biti u potpunosti gotovi do sredine 2027. godine čime će Rijeka dobiti novi moderan uređaj za pročišćavanje voda. Cilj ovog projekta je zaštita naših prirodnih resursa, prvenstveno Kvarnerskog zaljeva, kao i osiguravanje kvalitetne vodoopskrbe i odvodnje na području grada“, istaknuo je prilikom obilaska gradonačelnik Marko Filipović.

Marochini: ‘Veliki korak naprijed u infrastrukturi za zaštitu okoliša u Rijeci’

Direktor KD Vodovod i kanalizacija d.o.o., Andrej Marochini dodao je kako realizacija ovog projekta predstavlja veliki korak naprijed u infrastrukturi za zaštitu okoliša u Rijeci.

“Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, otpadne vode će biti obrađene na višoj razini, čime ćemo doprinijeti očuvanju našeg mora i zdravlja građana.“

Pojasnio je kako je za projekt izgradnje novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ishođena lokacijska dozvola, a da će se građevinske dozvole izdavati za pet faza i to:

  1. Upravna zgrada s pristupnom prometnicom – Faza 1 – izdavanje građevinske dozvole očekuje se do 15. srpnja 2024.
  2. Most preko Rječine – Faza 2
  3. Ojačanje temeljnog tla UPOV-a Rijeka – Faza 3 – građevinska dozvola izdana je u lipnju 2024.
  4. Spojni cjevovodi i kopnena dionica podmorskog ispusta – Faza 4
  5. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Rijeka – Faza 5

„Preuzeli smo na sebe ove obaveze jer vjerujemo da ih možemo ispuniti uz podršku Hrvatskih voda i EU koja prati naše aktivnosti. U ovim ekstremnim vremenskim uvjetima, u dogovoru s inženjerima, omogućit ćemo izvođačima skraćeno radno vrijeme do 12-13 sati. Na temperaturama koje dosežu 35 stupnjeva u hladu, a na otvorenom gradilištu i u rovovima možda i do 50 stupnjeva, važno je osigurati sigurne radne uvjete kako bismo izbjegli neprijatne situacije“, naglasio je Marochini.

U tijeku je izvedba šljunčanih stupova

Na platou budućeg UPOV-a uklonjeni su postojeći objekti uključujući portirnicu, radionicu, nadstrešnicu za strojeve te dio hale. U tijeku je izvedba šljunčanih stupova dubinskim vibracijskim punjenjem s ciljem poboljšanja svojstava temeljnog tla, kako bi se povećanjem njegove nosivosti i smanjenjem slijeganja osiguralo čvrsto i stabilno tlo za gradnju.

Alen Miličević, istaknuo je složenost ovog zahvata i dodatno pojasnio proces pročišćavanja novog uređaja.

“Otpadna voda će se na UPOV dovoditi putem pet kolektora. Prvo će se na grubim rešetkama uklanjati krupni otpad, a zatim će voda proći kroz fino sito gdje će se eliminirati manji otpad. Po prolasku kroz pjeskolov i mastolov, mehanički obrađena voda bit će transportirana u spremnik za primarnu obradu koja uključuje koagulaciju, flokulaciju i sedimentaciju. Primarno tretirana otpadna voda bit će podvrgnuta biološkoj obradi u biološkom aeriranom filteru (BAF) za uklanjanje organskih kontaminanata. Kao nusprodukt primarne i biološke obrade stvarat će se mulj koji će se procesom dehidracije sušiti do sadržaja suhe tvari od 90%. Za sušenje mulja koristit će se sušači upogonjeni na bioplin koji je nastao prethodnom digestijom mulja. Prikupljeni otpadni zrak bit će tretiran u sustavu za obradu otpadnog zraka.“

Završetak radova očekuje se do sredine 2027. godine, a novim uređajem osigurat će se poboljšana kvaliteta vode, smanjenje zagađenja mora, energetska učinkovitost uređaja kroz korištenje bioplina, promicanje kružne ekonomije te poboljšanje javnog zdravlja cijelog područja aglomeracije Rijeka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari