MLADI U POLITICI

Na Kastvu predstavljen projekt “Uključivanje mladih u kreiranje lokalne politike – Hajde reci što”

Potaknuti činjenicom da mladi nisu dovoljno uključeni u gospodarske, političke i društvene procese, a razina njihovog sudjelovanja u neformalnim društvenim aktivnostima i volonterskim aktivnostima je niska, Grad Kastav u suradnji s Udrugom Delta iz Rijeke i Savjetom mladih grada Kastva kroz projekt “Uključivanje mladih u kreiranje lokalne politike – Hajde reci što” imao je za cilj osnažiti mlade za aktivno uključivanje u procese donošenja odluka i kreiranje javnih politika za mlade u Kastvu.

Energični i ambiciozni mladi ljudi su kroz uvodnu radionicu u siječnju promišljali kako poboljšati život za mlade u Kastvu. Uslijedile su tri uzastopne radionice u veljači gdje su mladi u dva zasebna tima uz pomoć partnerske Udruge Delta i podršku Grada Kastva napisali projektne prijedloge, predstavili svoje projekte gradonačelniku, pročelnicima iz Gradske uprave grada Kastva i Savjetu mladih grada Kastva. Na posljednjoj u nizu subotnjih online radionica sudionici su napisali monitoring planove i SWOT analize svojih projekata i krenuli hrabro u njihovu realizaciju.

Prvi projekt “Mladi za mlade” napisali su i realizirali Karlo Domijan, Marta Despotović, Luka Šoškić i Igor Žaja. Projektom su uređena igrala i klupice te posađena stabla i nisko raslinje na području Rešetara – igralište Miserkino. Drugi projekt kojeg su uspješno realizirale sestre Martina, Lorena i Marina Rončević nosi naziv “Prvi korak – Tips & Tricks”, a sačinjen je od tri radionice s uvijek aktualnom temom – kako napraviti prvi korak do zaposlenja. Prvom radionicom sudionici su naučili kako napisati životopis i molbu. Na drugoj radionici kreirali su LinkedIn profil, a treća aktivnost je trebala obuhvaćati “speed dating” s poslodavcima s područja Kastva, odnosno predstavljanje poslodavaca, simulaciju intervjua i stjecanje dojma o prvom kontaktu s poslodavcima ali je odgođena za neka bolja vremena kad se budemo mogli družiti u velikom broju uživo.

Projekt se provodi u okviru Erasmus+ programa, Ključna aktivnost 3: Projekti dijaloga s mladima, posredstvom Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a projekti mladih su financirani osiguranim sredstvima iz budžeta Grada Kastva.

Mladi ističu da su radionice bile prijeko potrebne, izazovne, edukativne i poučne, korisne, vesele inspirativne i zanimljive.

”Nakon provođenja projekta “Uključivanje mladih u kreiranje lokalne zajednice – Hajde reci što”, ne odustajemo, već nastavljamo slušati različita razmišljanja i stavove mladih osoba i stvarati osnovne preduvjete za kvalitetan rad s mladima na lokalnoj razini. Sljedeći cilj jest stvaranje “Lokalnog programa za mlade” čime se želi poboljšati kvaliteta života u zajednici, te objediniti potencijale mladih i za mlade, njihove potrebe kao i mogućnosti koje su im dostupne u zajednici” kazala je Mirna Rubeša, voditeljica projekta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views