U FOKUSU ACI MARINA RIJEKA

Galerija | Na konferenciji u Rijeci predstavljen Kvarner budućnosti, u fokusu buduća ACI marina Rijeka!

Jedna od najvažnijih tema bila je buduća ACI marina Rijeka koja će predstavljati dosad najveću investiciju u nautički turizam u Hrvatskoj i koja će otvoriti više od 130 novih radnih mjesta u samoj marini

Na riječkom terminalu održana je velika konferencija u organizaciji Lürssen grupe, tvrtki ACI d.d., Gitone Kvarner d.o.o., ACI-GITONE d.o.o. te Novog lista na kojoj su stručnjaci iz područja maritimne industrije, brodogradnje, digitalizacije te ključni ljudi hrvatskog turizma i pomorstva na čelu s predstavnicima Lurssen grupe i ACI-ja predstavili projekte čija će realizacija promijeniti sliku Kvarnera u idućih nekoliko godina.

Foto: Vedran Karuza/NL

Konferenciju su uvodnim pozdravnim govorima otvorili Teuta Duletić, izvršna direktorica Lurssen Design Centra Kvarner, dr. sc. Ivan Herak, član Uprave za financije, korporativno pravo i ljudske resurse, ACI d.d., Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije te dr. sc. Vladimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za ekonomiju koji su pozdravili nadolazeće projekte i investicije Lurssen grupacije na kvarnerskom području.

Pritom je jedna od najvažnijih tema bila buduća ACI marina Rijeka, koja će predstavljati dosad najveću investiciju u nautički turizam u Hrvatskoj i koja će otvoriti više od 130 novih radnih mjesta u samoj marini.

Prvi panel posebnu je pažnju posvetio digitalnoj eri i utjecaju uvođenja digitalnih tehnologija u maritimnu industriju, kao i utjecaj tehnologija koje ubrzano dolaze, a potrebno ih je na vrijeme mapirati, analizirati i implementirati. Naglasak je stavljen na tehnologije poput digitalnog blizanca, integriranog broda, integriranog i inteligentnog brodogradilišta, pametnih marina, autonomnih plovila i drugih tehnologija koje su u fokusu istraživanja i razvoja od strane znanstvenih institucija u uskoj suradnji sa industrijom.

„Suradnja Lurssen grupacije i Sveučilišta u Rijeci utemeljena je na uzajamnom prepoznavanju važnosti suradnje akademskog i poslovnog sektora, istraživanja i njegove primjene. Sveobuhvatni pristup, novi inovativni ekosustavi, poput našeg u Maritimnom inovacijskom klasteru, povezivanje različitih kompetencija, iskustava i dionika preduvjet su za održivu budućnost i podizanje kvalitete života u digitalnom i tehnološki izazovnom svijetu“, poručila je Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Foto: Vedran Karuza/NL

Drugi panel otvorio je važna pitanja vezana za korištenje vodika i prednosti razvijanja potencijala vezanog za vodikovu ekonomiju koja je usklađena s ciljevima Europske strategije za vodik. Ključna tema bila je uspostava doline vodika Sjeverni Jadran od strane Hrvatske, Italije i Slovenije s ciljem razvoja potencijala za proizvodnju i korištenje obnovljivog vodika. „Ostvarenje prekogranične doline vodika će predstavljati tranziciju k integriranom energetskom ekosustavu koji će uključivati sektore energije, industrije i transporta. Suradnja na zajedničkim inovacijskim projektima će dovesti do ubrzanog razvoja vodikovih tehnologija i stvaranja vrijednosnih lanaca“, izjavio je Stephen Taylor, koordinator Radne skupine Doline vodika IT-HR-SLO i zamjenik direktora Area Science Park u Trstu.

Konferenciju je zaključio treći panel koji je u fokus stavio buduću ACI marinu Rijeka. Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja i mag. oecc. Josip Ostrogović, član Uprave za investicije, marketing i maloprodaju ACI d.d., naglasili su kako će ACI marina Rijeka postaviti nove standarde u regiji kad je riječ o izgradnji luka nautičkog turizma. Jedan od ključnih potencijala razvoja u tom smislu svakako je razvoj novih tehnologija. ACI marina Rijeka bit će zelena i potpuno digitalizirana marina te središte razvoja novih tehnologija koje će se u budućnosti primjenjivati u nautičkom turizmu, kako na plovilima tako i u samim marinama. 

Više o tome govorili su i Marko Filipović, gradonačelnik grada Rijeke i Johannes Böck, predsjednik Uprave GITONE Kvarner koji je istaknuo da žele Porto Baroš pretvoriti u zelenu i digitalnu marinu.

Foto: Vedran Karuza/NL

„Paralelno s našim brodograđevnim i inženjerskim naporima, počet ćemo oblikovati budućnost riječkog obalnog područja ulaganjem u novu marinu u luci. To će doprinijeti našim ciljevima zelene i digitalne budućnosti i odigrat će ključnu ulogu u razvoju grada, posebice u smislu nautičke i turističke konkurentnosti“, poručio je. 

„Pod uvjetom da se sve odvija po planu i bez nepredviđenih okolnosti, početak građevinskih radova mogao bi biti sredinom iduće godine. Morski dio marine mogao bi biti otvoren 2024., a cijela marina 2026. godine. Morski dio marine počet će s radom neovisno o kopnenim sadržajima“, najavio je Anđelko Petrinić, direktor tvrtke ACI – GITONE.  

Foto: Vedran Karuza/NL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari