BITNE INFORMACIJE

Najavljen program obilježavanja blagdana Velike Gospe

Marijansko svetište na Trsatu priprema se za obilježavanje blagdana Velike Gospe 15. kolovoza, koji će se i ove godine održati u skladu s trenutno važećim epidemiološkim mjerama.

Uvod u obilježavanje Velike Gospe je blagdanska trodnevnica 12., 13. i 14. kolovoza. Tijekom ta tri dana večernju misu u bazilici u 18:30 sati predvodit će fra Ivica Pečnik. Na sam blagdan Velike Gospe mise će biti slavljene u Perivoju Gospe Trsatske u 6, 7, 8, 9, 10, 11:30 te u 18:30 sati. Hodočasničku misu u 10 sati predvodit će provincijal fra Milan Kištro dok će se u 18:30 sati održati hodočasnička procesija i euharistijsko slavlje koje će predvoditi riječki nadbiskup monsinjor Ivan Devčić.

Gvardijan franjevačkog samostana Krunoslav Kocijan pozvao je sve vjernike koji će toga dana doći u Marijansko svetište da poštuju sve epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi. „Kao i svake godine na ovaj dan očekujemo veliki broj vjernika stoga pozivam sve da budu odgovorni i pažljivi kako prema sebi tako i prema drugima“, rekao je fra Kocijan.

Na sam dan blagdan Vele Gospe, 15. kolovoza na Trsatu će kao i svake godine vrijediti i posebna regulacija prometa o čemu je više rekao pomoćnik načelnika prometne policije Dražen Šćulac.

„Zabrana prometa bit će na Šetalištu Joakima Rakovca od raskrižja pored restorana Kalorija, zatvorena će biti i Radićeva ulica, ulica fra Serafina Schona, ulica Drage Šćitara od raskrižja s Marohnićevom ulicom do ulice fra Serafina Schona, Frankopanski trg, zatim ulica Slavka Krautzeka od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom. Zabrana prometa neće se odnositi na interventna vozila, autobuse javnog gradskog prijevoza, vozila javne vatrogasne postrojbe , vozila hitne medicinske pomoći i vozila s važećim akreditacijama“, rekao je Šćulac i pozvao građane da se toga dana što više koriste autobusima javnog gradskog prijevoza.

A prema riječima Kristine Prijić iz Autotroleja, javni gradski prijevoz na linijama 2 i 8 toga će dana biti besplatan za građane kao i vožnja turističkim autobusom koji će vjernike voziti na Trsat. „Linija broj 2 prometovat će po voznom redu za radni dan, a pripremili smo i dodatan broj autobusa koje ćemo uključivati u promet po potrebi. Ukupno će na liniji broj 2 voziti 16 zglobnih autobusa dok ih inače u prosjeku vozi 6. Autobusi na liniji broj 8 prometovat će po nedjeljnom vozom redu s tim da će umjesto uobičajenog mini busa voziti solo autobusi. Što se tiče turističkog autobusa on će prometovati po svom redovnom voznom redu“.

Načelnik stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac pozvao je posjetitelje da se unatoč tome što će se program održavati na otvorenom pridržavaju epidemioloških mjera. „Preporuka je da posjetitelji ukoliko je to moguće svetište posjećuju u jutarnjim satima, da dezinficiraju ruke, da dok se kreću nose masku koju mogu skinuti kada negdje sjednu ili stanu. Apeliramo također na ljude koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu da ne dolaze, a sve s ciljem kako bi događaj protekao što sigurnije“.

Grad Rijeka kao i svake godine podupire organizaciju blagdana Velike Gospe. „U organizaciju su uključene sve riječke gradske službe. I Autotrolej i Policijska uprava primorsko-goranska, vatrogasci, hitna služba, stožer civilne zaštite, a na terenu će biti i komunalni i prometni redari koji će s policijom sudjelovati u regulaciji prometa“, istaknula je ispred Grada Rijeke Dijana Jelušić Požarić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari