Na Korzu puštanjem plavih balona obilježen Svjetski dan svjesnosti u autizmu

Puštanjem plavih balona točno u podne na riječkom je Korzu, a večeras i osvjetljavanjem u plavoj boji riječkih znamenitosti, u Rijeci se tradicionalno obilježava 2. travnja, Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka u suradnji s Centrom za autizam Rijeka, kao i sve Udruge članice Saveza diljem Hrvatske, obilježile su Svjetski dan svjesnosti o autizmu na način koji sugerira Autism Europe – puštanjem balona s gradskih trgova uz prisustvo predstavnika lokalne zajednice i građana.

Tako su se predstavnicima udruga i ustanova, roditeljima i djeci i ove godine pridružili predstavnici lokalne vlasti – gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić te pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.

Ove se godine Svjetski dan svjesnosti o autizmu Hrvatskoj obilježava pod motom „40 godina sustavnog zanemarivanja obitelji s autizmom“, čime su organizatori željeli podsjetiti na četiri desetljeća od osnivanja prve roditeljske udruge u Zagrebu te istaknuti kako autizam ne utječe samo na jednu osobu već na cijelu užu i širu obitelj.

Sandra Čavrak, Vojko Obersnel i Marina Medarić

Kako je kazala dopredsjednica Udruge za skrb autističnih osoba Nataša Kuntić, problemi s kojima se susreću roditelji već godinama su isti: dijagnostika, rana intervencija, krizna stanja i nadasve neriješena problematika odraslih osoba nakon 21 godine, dok roditelji stare, razbolijevaju se i umiru, ne znajući što će biti s djecom poslije njih.

S prvim danom 2018. godine Centar za autizam Rijeka postao je samostalna obrazovna ustanova kojoj je osnivač Grad Rijeka. Kako je kazala ravnateljica Centra Sandra Čavrak, još se definira rješenje za odrasle polaznike Centra koji su prešli 21 godinu, te se pregovara s resornim ministarstvom da se problem odraslih primjereno definira. Želja je da Centar za autizam Rijeka bude ne samo obrazovna ustanova, već regionalni centar podrške, budući imaju sve resurse stručnog kadra sa dugogodišnjim iskustvom.

Predsjednica Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka Lidija Penko ujedno je i predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske (SUZAH), članica Povjerenstva Vlade za osobe s invaliditetom i članica radne skupine za Inkluzivni dodatak. O problemima obitelji s autizmom razgovara se na svim ovim tijelima, a sve će se još jednom istaknuti i na današnjem okruglom stolu koji Savez udruga organizira na temu sustavnog rješavanja autizma u Hrvatskoj s predstavnicima resornih ministarstava (obrazovanje, socijalna skrb, zdravstvo) i Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u cilju da se zacrta strategija za rješavanje cjeloživotne podrške osoba s autizmom u Hrvatskoj.

U utorak, 2. travnja 2019. godine, Grad Rijeka će se uključiti u obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu te će plavim svjetlom osvijetliti Trsatsku gradinu te lučke dizalice. Na taj način i Rijeka će se pridružiti brojnim europskim i svjetskim gradovima koji na ovaj način iskazuju potporu udrugama koje skrbe o autističnim osobama.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari