DUGOGODIŠNJA TRADICIJA

Na Korzu svečano otvoren 21. međunarodni ženski šahovski turnir ”Cvijet Mediterana”

Predstavljanjem natjecateljica i otvaranjem promotivnog šahovskog meča potezima gradonačelnika Vojka Obersnela i zamjenice župana Marine Medarić na 4×4 metra šahovskoj ploči na Korzu ispred zgrade Grada Rijeke, službeno je otvoren 21. Međunarodni velemajstorski ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana”.

Šahovski klub “Draga” iz Rijeke nastavlja tradiciju dugu 20. godina pa će se i ove 2021. u organizaciji Šahovskog kluba “Draga”, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, od 7.-13. ožujka održati 21. po redu međunarodni ženski velemajstorski šahovski turnir “Cvijet Mediterana“.

Otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenica župana Primorsko – goranske županije Marina Medarić i Ivica Mandekić, predsjednik Šahovskog saveza Primorsko – goranske županije i predsjednik Šahovskog kluba „Draga“ koji je organizator turnira „Cvijet Mediterana“.

Otvorenju su nazočile i natjecateljice na turniru: Laura Unuk, velemajstor, Slovenija, Olga Zimina, velemajstor, Italija, Maria Manakova, velemajstor, Srbija, Mirjana Medić, velemajstor, Hrvatska, Viktoria Radeva, međunarodni majstor, Bugarska, Ana Berke, međunarodni majstor, Hrvatska, Ivana Hrešćak, međunarodni majstor, Slovenija, Noemi Špiranec, fide majstor, Hrvatska, Petra Kejžar, Slovenija i Anamarija Radiković, nacionalni majstor, Hrvatska.

Natjecateljice je predstavio Ivica Mandekić, predsjednik ŠK „Draga“ naglasivši njihove dosadašnje uspjehe, a gradonačelnik i zamjenica župana uručili su im prigodne poklone.

Nakon službenog predstavljanja natjecateljica, uslijedio je meč u kojem su prve poteze povukli gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenica župana Marina Medarić te tako simbolično otvorili turnir. Igru su potom dovršile natjecateljice.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ovogodišnji „Cvijet Mediterana“ okupit će šahistice iz 5 zemalja Bugarske, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Velemajstorsku četvorku predvodi u svijetu priznata slovenska velemajstorica, bivša kadetska prvakinja svijeta Laura Unuk koja je svoja veća međunarodna iskustva stjecala upravo u Rijeci na ovom turniru. Druga nositeljica je Olga Zimina, Ruskinja sa talijanskom putovnicom, nositeljica titule muškog međunarodnog majstora svjetski je priznato šahovsko ime upravo kao i velemajstorica Marija Manakova, Ruskinja sa srpskom putovnicom. Velemajstorsku četvorku zaključuje naša Mirjana Medić koja je sudjelovala na svih 20 turnira i jedina je Hrvatska predstavnica koja je uspjela pobijediti na ovom turniru što dovoljno govori o snazi natjecanja.


Ivica Mandekić, predsjednik Šahovskog saveza Primorsko – goranske županije i predsjednik Šahovskog kluba „Draga“ koji je organizator turnira „Cvijet Mediterana“ kazao je kako datum održavanja turnira nije izabran slučajno pa se gotovo u pravilu održava u tjednu kada se obilježava Međunarodni dan žena čime se želi potaknuti afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito.

Zbog svega toga ovo sportsko nadmetanje idejom i kvalitetom prepoznatljivo je širom svijeta pa su time Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska stekle poseban ugled.


Mandekić je dodao kako turnir traje upravo onoliko koliko traje i mandat gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela koji od prvog turnira, uz Grad Rijeku, Primorsko-goransku županiju i Hrvatski šahovski savez, nesebično pomaže ovu manifestaciju.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je turnir Cvijet Mediterana, kada je šah u pitanju, postao nezaobilazan događaj na riječkoj, ali i nacionalnoj razini.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

„Natjecanje je vrlo atraktivno i prisutnošću sudionica iz raznih zemalja svijeta, pozicionira Rijeku, našu županiju i Hrvatsku na karti Europe kao sredine koje se zalažu za prava žena i promicanje ženskog sporta uopće. Šah u Rijeci proteklih je godina doživio preporod, u čemu veliku ulogu imaju šahovski entuzijasti, velik broj šahovskih klubova te izvrsni uvjeti za rad. Grad Rijeka pa i ja osobno, uvijek smo pružali podršku ovom turniru. Vjerujem da će tako biti i dalje jer se radi o manifestaciji koja na kvalitetan način promovira šah i posebice šah među ženama“, kazao je gradonačelnik.

Natjecanje će se odvijati u “Šahovskom domu Rijeka” Blaža Polića 2/II. Kao i svake godine iz “Šahovskog doma Rijeka”, uz pomoć medija te putem elektronskih šahovskih tabli bit će širom svijeta odašiljani “live” prijenosi šahovskih mečeva pa će na taj način ova priredba, grad i županija biti u središtu sportskih zbivanja daleko van granica naše države. Više i detaljnije o turniru na web stranici kluba: www.cvijet-mediterana.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari