OTOČANI UZNEMIRENI

Na Krku žele locirati i ustrijeliti medvjedicu s mladima? Udruge i prijatelji životinja apeliraju: ‘Milost!’

S otoka Krka stiže jedna vijest koja je prilično uznemirila mnoge otočane

Iako u posljednje vrijeme s kvarnerskih otoka stiže sve više vijesti o divljači koja izlazi iz divljine u potrazi za hranom pa nerijetko šeću po naseljima i susreću se s ljudima, s otoka Krka stiže i jedna koja je poprilično uznemirila neke otočane, javlja morski.hr.

“Javljam Vam se sa otoka Krka. Naime, na otoku, u blizini Vrbnika, je prije nekoliko dana viđena medvjedica s mladuncima. Nažalost, plan lovačkih društava je medvjedicu locirati (trenutna lokacija je hvala Bogu nepoznata) te ju odstrijeliti (i nju i mlade) jer predstavljaju opasnost. Čak ni ne pokušavaju naći plan B.

Može li se bilo što učiniti? Makar izići u medije s tom vješću? Nevjerovatno mi je i u šoku sam da nema interesa da se spase tako dragocjeni životi. Unaprijed hvala. Obavijestili smo inspektorat, interventnu ekipu za medvjeda i Veterinarsku inspekciju… dajte da zajedno ovo riješimo.. molimo vas”, stoji u poruci koju je dobila Organizacija za očuvanje okoliša “Ranger – Čuvari prirode Hrvatska”.

Podsjetimo, početkom ovog mjeseca lovci su u Kostreni ustrijelili mladog medvjeda koji je ljudima ulazio u dvorišta.

U redakciju Riportala danas je stigao još jedan apel, ovoga puta od udruge PIO.

“Mi kao udruga najoštrije se protivimo neljudskom pristupu prema živim bićima, tj ubojstvu medvjedice i njezinih mladih. Smatramo da takav postupak nije ni pravedan ni odgovoran, ali jest krajnje nehuman. Životinje nisu krive što su njihova staništa sve manja, a nisu krive ni za odluke koje donose ljudi, a koje one ne znaju pročitati. Kako bi medvjed trebao znati da nije poželjan na otoku koji njemu izgleda jednako kao svaka druga priroda.

Odgovornost lovačkih društava je BRIGA za prirodu, pomaganje svim životinjskim vrstama i očuvanje prirodnog poretka. Da, postoje slučajevi ugroze ljudi, ali nije svaka pojava medvjeda ugroza. Kako medvjed koji se pojavi na otoku koji je prepun šuma jest odmah ugroza? Ovakva politika ‘pucaj prvo, pitaj kasnije’ nije nešto čemu se treba težiti, pogotovo kada danas postoje humana rješenja i mogućnosti relokacije.

Zbog takvih situacija i stvara se mišljenje u javnosti da se medvjedi ubijaju da se prodaju skupi trofeji. Tražimo što hitnije odustajanje od ovog nepotrebnog progona!”, napisali su iz udruge PIO.

Podsjetimo, u prosincu 2021. godine u Baškoj na Krku lovci su ubili medvjeda kojeg su potom vozikali u vozilu s otvorenim prtljažnikom i hvalili se. Svirali su i pokazivali ga mještanima, pisali su tada hrvatski mediji.

Iz Lovačkog društva ‘Orebica’ na Krku tada su uhvatili i odstrijelili medvjeda uz obrazloženje da je “na otoku radio štetu dulje vrijeme”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari