IZVRSNE VIJESTI

Na Kvarneru izvrsni turistički rezultati! U pet mjeseci 2022. broj noćenja na razini rekordne 2019. godine

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Župan Zlatko Komadina i direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov predstavili su turističke rezultate na Kvarneru u prvih pet mjeseci 2022. godine, koji su dosegnuli 96% ostvarenih noćenja iz rekordne 2019. godine te čak 152% više u odnosu na 2021. godinu.

“Svi pokazatelji uspješnosti su se približili rezultatima iz 2019. godine, a naše opredjeljenje u smjeru kvalitete i produljenja sezone se pokazalo ispravnim. Uspjeli smo stvoriti uvjete i motivirati goste na dolazak. Temeljem porasta broja gostiju u predsezoni, pošto je glavna sezona uglavnom stabilna, možemo govoriti o rezultatima koji pokazuju rast. Gastronomija, biciklizam, kulturna ponuda i atrakcije te boravak u prirodi privlače naše goste”, izjavio je župan Zlatko Komadina.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Kroz naše prošlogodišnje i ovogodišnje promotivne aktivnosti stvorili smo dobre temelje i održavali kontakte s nama ključnim tržištima. Vlada veliko zanimanje za Kvarner i čim su popustila ograničenja u putovanjima, u posljednja 2 mjeseca na Kvarneru smo ugostili velik broj studijskih grupa novinara, agenata, bloggera, influencera. Imali smo mnogo gostiju važnih za promociju naše regije, od slovenskih influencerica, do uglednih njemačkih i austrijskih novinara, poljskih agenata i predstavnika medija koji su početkom svibnja na Kvarner došli prvim letom poljske avio-kompanije LOT, zatim srpskih influencera i britanskih novinara.

Prvim ovogodišnjim vlakom RegioJet iz Češke i Slovačke za vikend nam je došla i grupa novinara koja je tijekom svog boravka posjetila Rijeku, Crikvenicu, Opatiju i Mošćeničku Dragu”, istaknula je direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Rezervacija je trenutačno više nego prošle godine, a iako još nisu dostignute brojke iz rekordne 2019. godine očekuju se bolji rezultat u glavnom ljetnom dijelu sezone od prošlogodišnjeg i velika potražnja za smještajem visoke kategorije. Uz spomenuto, čak 25% više noćenja od početka godine u usporedbi s 2019. godinom, a u svibnju čak 21% više noćenja – glavni su pokazatelji turističke statistike koju prati Turistička zajednica Kvarnera.

U svibnju je ostvareno 92% noćenja u usporedbi sa svibnjem 2019. godine, no važno je istaknuti da je broj noćenja u zadnja 2 tjedna svibnja bolji nego te referentne 2019. godine. U usporedbi sa svibnjem 2021. godine ostvareno je čak 143% više noćenja. Top destinacije su Opatija s 86 tisuća noćenja, grad Krk s 81 tisućom noćenja, Mali Lošinj s 81 tisućom i Crikvenica sa 65 tisuća noćenja. Riječko područje i otok Krk na razini su svibnja 2019. godine.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kad je o emitivnim tržištima riječ, gosti iz Njemačke ostvarili su jednak broj noćenja i dolazaka kao u 2019. godini, a gosti iz Austrije bilježe 6% više noćenja nego 2019. godine te izvanrednih 500% više nego 2021. godine. Najtraženiji smještaj su objekti u domaćinstvu i kampovi pa su u usporedbi sa svibnjem 2019. godine kampovi ostvarili 20% više noćenja, a obiteljski smještaj 13% više.

VIDEO DANA:

U razdoblju od siječnja do svibnja, ostvareno je više od 1,5 milijuna noćenja, što je 96% noćenja u usporedbi s istim razdobljem rekordne 2019. godine te 152% više u usporedbi s prošlom godinom. Najveći broj noćenja tradicionalno je ostvaren na otoku Krku, 431 tisuća, što je 2% više nego 2019. godine i na Opatijskoj rivijeri, 373 tisuće. U odnosu na 2019. godinu Crikveničko-vinodolska rivijera ostvarila je 10% više noćenja, a Gorski kotar 24% više. Domaći gosti ostvarili su 329 tisuća noćenja, gosti iz Njemačke 319 tisuća, gosti iz Austrije 236 tisuća, a gosti iz Slovenije 214 tisuća noćenja.

Pri tome treba naglasiti kako su domaći gosti i gosti Slovenije od početka godine pa do kraja svibnja ostvarili veći broj dolazaka i noćenja čak i od 2019. godine: domaći gosti 27% više dolazaka i 6% više noćenja, a gosti iz Slovenije 12% više dolazaka i 11% više noćenja. Poraste u broju noćenja u odnosu na 2019. godinu bilježe i gosti iz Mađarske i Češke, dok su gosti iz Njemačke i Austrije ostvarili jednak broj noćenja.

U prvih pet mjeseci 2022. godine najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i to gotovo 600 tisuća noćenja, slijedi obiteljski smještaj s 433 tisuće noćenja, što je 10% više noćenja i kampovi s 328 tisuća noćenja, što je 30% više noćenja u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari