REKREACIJA NA PLATKU

Na Platku se i ovog ljeta održava Festival sportske rekreacije!

Jedna od rijetkih manifestacija koja se redovito održavala i tijekom pandemije u 2020.g. je Festival sportske rekreacije Platak, što je potvrda vrijednosti projekta i prepoznavanja važnosti očuvanja zdravlja svih generacija tijekom vremena koja su donijela brojna ograničenja.

Stoga je nastavah tih aktivnosti itekako važan, pa će tako, pod pokroviteljstvom Primorsko – goranske županije, u suradnji sa Zajednicom sportova PGŽ i Hrvatskim olimpijskim odborom, Savez sportske rekreacije „Sport za sve“ PGŽ, već sedmu godinu za redom organizirati Festival sportske rekreacije Primorsko – goranske županije.

Festival je osmišljen s namjerom poticanja što većeg broja stanovništva na bavljenje sportskom rekreacijom bez obzira na dob, spol i psihofizičke mogućnosti te s ciljem pobuđivanja svijesti o zdravom načinu života. Sportska rekreacija je prevencija zdravlja. Iz tog razloga, građanima Primorsko – goranske županije prezentirala se važnost kretanja, te ih se potiče da im sportska rekreacija postane smisao života. Aktivnosti su strogo metodički sistematizirane tako da su prilagođene svoj populaciji, od predškolske dobi do umirovljenika i osoba s invaliditetom.

Naravno, poštujući epidemiološku situaciju, Festival sportske rekreacije ni ove se godine neće održati u svom prepoznatljivom obliku i prihvatiti uobičajenu veliku masu sudionika željnih uključenja u sportsko – rekreativne aktivnosti. Prijašnjih godina, Festival sportske rekreacije je u četiri manifestacije tijekom ljeta okupljao i do jedanaest tisuća sudionika. Zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom, Festival sportske rekreacije organiziran je u prihvatljivom izdanju, kako bi se ispoštovale sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Festival će se odvijati na Platku vikendima, kroz cijelo ljeto, uključujući i nekoliko “izleta” van  Platka, pa će gostovati u Rijeci, Opatiji i Brodu na Kupi. Odabrane su tzv. „pojedinačne“ aktivnosti: nordijsko hodanje, planinarenje, biciklizam, trčanje, vježbanje u prirodi, jahanje, streličarstvo, badminton, crossminton, stolni tenis, sportsko – rekreativne igre, joga, disc golf, plivački maraton ( Brod na Kupi), edukacija i vožnja SUP daskama.

Aktivnosti su metodički osmišljene kao sportsko – rekreativna animacija za cijelu obitelj s ciljem da svoje slobodno vrijeme provedu aktivno u prirodi. U svrhu toga organiziraju se tematske akcije koje obuhvaćaju razne aktivnosti: ateltiku u prirodi za djecu i roditelje, program “Vježbanjem do zdravlja”, MM trening s Mariom Mlinarićem, planinarenje (program “Roditelji i djeca u pokretu”), plivanje roditelja s djecom, Biciklijada (obiteljska ruta), kretanje u prirodi za umirovljenike (program “Korakom do zdravlja”), kretanje u prirodi za osobe s invaliditetom (program “Svaki korak je važan”), obiteljsko jahanje konja, plogging, sportsko – rekreativne igre…

Već se popunio kalendar događanja, a od većih događanja svako treba najaviti:

– 5.6.2021. “Plavo – zeleni Platak“ – Fiumanka 2021.

– srpanj 2021. “Kupom uzvodno“

– 4.7.2021. “Vau vau lice Platka“

– 11.7.2021. “Zen lice Platka“

– 21.8.2021. “Sportsko  lice Platka“

– 29.8.2021. “Vertikalno lice Platka“

– rujan 2021. – Hrvatski olimpijski dan

Otvaranje festivala sportske rekreacije održat će se 5. lipnja, kada će se, po drugi put, održati manifestacija „Plavo – zeleni Platak“ – Fiumanka. Na jezeru Platak organizirat će se drugo izdanje regate za modele jedrilica na daljinsko upravljanje „Dragon“ te će se tako spojiti dva brenda – zeleni festival i plava regata Fiumanka. Napomenimo da je Fiumanka i jedina regata koja se odvija i na moru i u planinama.

Osim jedranja, organizira se cjelodnevni sportsko – rekreativni program uz brojne aktivnosti, a ovom manifestacijom započinje jedinstveni program u Hrvatskoj koji će se održavati kontinuirano tijekom cijelog ljeta, te je za vjerovati da će na Platak privući brojne sudionike zaljubljene u prirodu, rekreaciju i zdrav život. U sklopu Festivala sportske rekreacije, u lipnju će se obilježiti Međunarodni olimpijski dan, a u mjesecu rujnu i Hrvatski olimpijski dan.

Festival sportske rekreacije osim sportsko – rekreativnih aktivnosti organizirat će i popratne atraktivne aktivnosti:

kutak za kućne ljubimce, šetnju pasa iz azila, nutricionističko savjetovanje za kućne ljubimce i fotografiranje sa svojim ljubimcem

-u zdravom kutku, Udruga Žmergo će prezentirati izradu smoothie napitka, a Festival sportske rekreacije djeluje i ekološki, pa će se uključiti u akciju čišćenja „Zelena čistka“ – akciju čišćenja koja će se odvijati na Platku u sklopu Svjetskog dana čišćenja. Ploggeri će se također uključiti u ekološke aktivnosti čišćenja na Platku.

Ne treba sumnjati da će i ove godine Platak biti itekako poželjna destinacija svima onima koji uživaju u aktivnostima na otvorenom, zdravom životu i boravku u prirodi. Platak će i ove godine biti top destinacija takvim sadržajima te organizatori pozivaju sve da prate medije i društvene mreže Saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ PGŽ,  jer će se putem njih svakog tjedan predstavljati vikend programe. A šteta je propustiti ovako atraktivan program.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari