MEĐUNARODNI SKUP

Galerija | Na Pravnom fakultetu održan Dan nogometa i sportske diplomacije Italije i Hrvatske

Na Pravnom fakultetu u Rijeci održan je međunarodni skup „Dan nogometa i sportske diplomacije Italije i Hrvatske“.

Skupom je obilježen dan sportske diplomacije u nogometu, konkretno sportske diplomacije između Hrvatske i Italije o talijanskom i hrvatskom nogometu, s malim osvrtom na Rijeku i nogomet koji se ovdje igrao 20-tih godina prošlog stoljeća, kada je lokalni klub Fiumana igrao talijansku Serie A. Poruka skupa je da ono što nas je nekada razdvajalo – politika i ratovi, sport može spojiti, odnosno da sport i nogomet mogu spojiti naša dva naroda i naše dvije države. Naravno, skup je i svojevrsni uvod u predstojeće UEFA Europsko nogometno prvenstvo na kojemu će hrvatska i talijanska reprezentacija odigrati utakmicu 24. lipnja.

Izv. prof. Vanja Smokvina, predstojnik Zavoda za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju Pravnog fakulteta, istaknuo je kako bi bilo teško pronaći bolje mjesto od Rijeke za organiziranje ovakvog skupa. Naime, Rijeka je imala klub Fiumanu koji je dvije godine igrao u Serie A, 1928. i 1929. godine,  nešto čime se može podičiti malo koji grad, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Naglasio je kako dvije države, Hrvatsku i Italiju može povezati nogomet, pogotovo što postoji odlična suradnja s talijanskom nacionalnom manjinom u Rijeci te Talijanskom unijom.

Skupu je u ime Grada Rijeke prisustvovao gradonačelnik Marko Filipović, dok je u ime Sveučilišta u Rijeci prisustvovala prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci Marta Žuvić.

Gradonačelnik Filipović naglasio je kako Rijeka ima bogatu nogometnu tradiciju, a  dio te tradicije veže nas s Italijom. Dodao je kako nogomet ima iznimnu moć spajanja i ujedinjavanja ljudi:
“Kroz nogomet, baš kao i kroz sportsku diplomaciju, možemo promovirati vrijednosti kao što su fair play, timski rad i međusobno poštovanje. Uvjeren sam da će ova konferencija biti platforma za razmjenu ideja, iskustava i najboljih praksi koje će doprinijeti razvoju nogometa i jačanju sportske diplomacije”.

Na skupu su govorili prof. Lorenzo Casini, predsjednik Serije A, visoki dužnosnici Talijanskog nogometnog saveza prof. Giancarlo Viglione i prof. Giuseppe Chine, uz dopredsjednike HNS-a Damira Miškovića i Nenada Črnka.

Osim njih, na skupu su govorili i prof. Jacopo Tognon, izv. prof. Vanja Smokvina, prof. Marinko Lazzarich, prof. Vanni D’Alessio te autor knjige „El balon Fiuman – calcio a Fiume“ Luca Dibenedetto.

Na skupu su bile izložene memorabilije legendarnog Paola Rossija (između ostalih i zlatna lopta za najboljeg igrača svijeta, zlatna kopačka za najboljeg strijelca svjetskog prvenstva i dres svjetskog prvaka iz 1982. godine), koje je predstavila njegova supruga dr. Federica Cappelletti, predsjednica Serije A ženskog profesionalnog nogometa pri Talijanskom nogometnom savezu.

Također, izložene su i memorabilije našeg Zvonimira Bobana (dres AC Milana, trofej za drugog najboljeg mladog igrača svijeta i dr.), kao i nogometni dresovi legendi poput Roberta Baggia i Alena Bokšića, uz koje će biti i dresovi HNK Rijeke i svih talijanskih prvoligaša, među kojima i potpisani dresovi naših reprezentativaca Marija Pašalića, Nikole Vlašića i Martina Erlića. Sudionici skupa mogli su uživo pogledati i dresove hrvatske i talijanske reprezentacije u kojima će obje momčadi nastupiti na predstojećem Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj.

Pokrovitelji skupa su: Ministarstvo turizma i sporta RH, Veleposlanstvo Republike Italije u Hrvatskoj, Generalni konzulat Republike Italije u Rijeci, Grad Rijeka, Talijanski nogometni savez (FIGC), Serije A, Hrvatski nogometni savez, EDIT & La Voce del popolo, Paolo Rossi Foundation i World Football Collection.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari