UKUPNO 8 SLIKOVNICA

Na Putovima Frankopana održana Noć knjige; Dječica su uživala u programu s frankopanskim slikovnicama

Ovogodišnja Noć knjige obilježavala se u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige

Uključilo se šest gradova u kojima se nalaze frankopanski interpretacijski centri – Bribir, Brod na Kupi, Čabar, Bakar, Grobnik i Kraljevica. Program se temeljio na frankopanskim slikovnicama i suradnji s lokalnom zajednicom, knjižnicama, dječjim vrtićima i osnovnim školama.

Edicija slikovnica Putovima Frankopana obuhvaća osam slikovnica od kojih je svaka vezana uz jednu od lokacija interpretacijskih centara te uz Frankopane i frankopanske kaštele i dvorce u Krku, Bribiru, Bakru, Kraljevici, Grobniku, Trsatu, Čabru i Brod na Kupi. Tekstovi su utemeljeni na povijesnim činjenicama i tradiciji kraja, a potpisuje ih Velid Đekić dok je autorica ilustracija Margareta Peršić.

U Kuli Turan i Interpetacijskom centru Bribir čitala se slikovnica „Bribirske djevojčice“, pjevala himna „Kula starih Frankopana“ te išlo u potragu za blagom u Kuli Turan. U programu su sudjelovali Dječji vrtić „Cvrčak i mrav“ Tribalj (podružnica Bribir) i Margareta Peršić, autorica ilustracija frankopanskih slikovnica. Program se održao u organizaciji TZ Vinodolske općine. U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi odvio se program „Puhova družina u Kaštelu Zrinskih“ koji je uključivao čitanje istoimene slikovnice i edukativnu radionicu za djecu. Ulaz u Kaštel je bio besplatan uz mogućnost razgledavanja stalnoga postava „Divljina s pogledom na more“, Interpretacijskoga centra Brod na Kupi te izložbe „Zmije Hrvatske“. Program se održao u organizaciji Prirodoslovnoga muzeja Rijeka.

Za vrijeme trajanja programa u Dvorcu Zrinski vrata su bila otvorena za sve posjetitelje, a u Narodnoj knjižnici „Ivan Žagar“ predstavljena je slikovnica „Čabarski rudari“. Program se odvio u organizaciji Grada Čabra. Frankopanski Kaštel u Bakru u Noć knjige se uključio s čitanjem slikovnica „Putovanje bakarskim jedrenjakom“ i „Kamenčići od suza“. Program se održao u organizaciji TZ Grada Bakra, a u sudjelovala je Osnovna škola Bakar i Društvo „Naša djeca“ Bakar.

U kaštelu Grobnik održala se radionica „Grobnički mlin“ temeljena na istoimenoj slikovnici u suradnji s Dječjim vrtićem „Čavlić“. Nakon čitanja slikovnice, sudionici su izradili i maketu grobničkoga mlina. Program se odvio u organizaciji Općine Čavle, odnosno Multimedijalnoga centra Grobnik. U Noći knjige sudjelovao je i Dvorac Nova Kraljevica. U suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom Kraljevica, održalo se interpretativno čitanje slikovnice „Svojeglavi štapić“ . Program je bio namijenjen polaznicima Dječjega vrtića „Orepčići“ iz Kraljevice koji su se rado i zainteresirano upoznali s frankopanskom pričom vezanom uz svoj grad. Aktivnost se provela u organizaciji Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

U sklopu ovogodišnjih Dana Trsata i Noći knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka – Ogranak Trsat se održala se i pričaonica i kreativna radionica „Trsatsko blago“. Radionicu i pričaonicu koja se sastojala od pripovjednoga dijela, igara upoznavanja i likovnoga dijela u trajanju od dva sata vodila je Margareta Peršić. Kroz igru i zabavu potaknula se kreativnosti i učenje, a nastali su i divni dječji radovi od gline – trsatski ključ, zmaj i kaštel!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari