UZ SVJETSKI DAN PLESA

U Rijeci će se po prvi puta održati manifestacija „Radost plesa“

U povodu Svjetskog dana plesa, od 28. do 30. travnja u Rijeci će kroz niz aktivnosti po prvi puta održati manifestacija „Radost plesa“.

Cilj projekta Radost plesa je popularizirati ples, posebice među mladima i starijom populacijom, te ukazati na činjenicu da bavljenje plesom ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje.

U sklopu Radosti plesa od 28. do 30. travnja održat će se otvorenje izložbe fotografija na temu plesa i pokreta, revija plesnih škola na Korzu te mini simpozij o preventivnom i terapijskom značenju plesa s popularnim predavanjima o plesu i plesnom pokretu, o njegovom preventivnom i rehabilitacijskom učinku kod psihičkih i somatskih poremećaja te o ulozi plesa u razvoju djeteta.

Program manifestacije „Radost plesa“ predstavili su pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, psihijatrica dr. med., prof. dr. sc. Tanja Frančišković, dr. med. te tajnica Plesnog sportskog društva „Klara Jet Set“ Rijeka Jasna Žnidarčić. Kako je kazala pročelnica Mušković, Grad Rijeka odlučio je podržati manifestaciju kao jedan od projekata koji promoviraju dobrobiti tjelesnog kretanja na zdravlje čovjeka.

Znanstveno potvrđena dobrobit plesa na poboljšanje tjelesnog i psihičkog zdravlja

Naime, znanstveno je potvrđena dobrobit plesa na poboljšanje tjelesnog zdravlja i tjelesne sposobnosti uključujući fleksibilnost, ravnotežu i kardiovaskularnu kondiciju kod mladih osoba, ali i onih osoba kod kojih postoje određeni zdravstveni problemi.

Također, potvrđeno je i ples ima blagotvoran utjecaja na poboljšanje pamćenja, donošenje odluka i vizualno prepoznavanje. Zbog toga se ples koristi u terapiji osoba s Parkinsonovom bolesti – progresivno degenerativnim stanjem, općenito okarakterizirano drhtanjem, usporenošću pokreta, ukočenošću, te abnormalnostima držanja tijela.

Ples smanjuje i rizik od demencije jer zahtijeva i mentalni napor i socijalnu interakciju, a ta vrsta stimulacije pomaže u reduciranju rizika od demencije.

Potvrđena je povezanosti između bavljenja plesom i pozitivnog raspoloženja, te općenito psihološke dobrobiti, uključujući stjecanje ili održavanje pozitivnije slike o vlastitom tijelu i bolje percepcije samih sebe. Uz to, ples reducira doživljaj stresa, povećavajući izlučivanje serotonina koji je zaslužan da se netko osjeća dobro.

Dodajmo, ples je kroz program Rijeka pleše sastavni dio projekta Ri Move Riječkog sportskog saveza koji se u sklopu  produžene nastave provodi za djecu od 1. do 4. razreda u nekim od osnovnih škola Grada Rijeke. Program Rijeka pleše učenicima nižih razreda osnovnih škola približava ples kroz učenje prvih plesnih koraka, a zastupljeni su sportski, latino i standardni plesovi u obimu primjerenom djeci nižih razreda osnovne škole.

Izložba, simpozij i revija plesnih škola

U četvrtak, 28. travnja u 19.00 sati u Galeriji Principij, Pod Voltun 4, održat će se otvorenje izložbe fotografija „Zamisli fotografiju u ritmu muzike za ples“. Teme fotografija su plesni pokret i ples a cilj stvoriti dijalog promatranja pokreta i plesa iz različitog diskursa autora-fotografa među kojima su i plesači. Autori fotografija su Sandra Polić Živković, Sandra Končarević, Antonija Granić, Dorotea Zaharija, Dean Birtić, Istog Žorž i Tanja Frančišković.

U petak, 29. travnja, od 13.00 do 15.00 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16/prizemlje, održat će se Mini simpozij o preventivnom i terapijskom značenju plesa u sklopu kojeg će biti održana sljedeća predavanja:

  • Ples kao govor tijela – što sve u našem tijelu ali i duši aktivira ples, na koji način usklađujemo gibanje našeg tijela sa zahtjevima ritma, melodije i partnera. Predavanje će održati Elio Bašan, predavač na International Dance International Association.
  • Kako pleše mozak (neuropsihosocijalno značenje plesa) – kako i zašto se aktivira mozak tijekom plesa  te zašto  ples ima značajni preventivni i zaštitni učinak na razvoj somatskih i psihičkih poremećaja  uz prikaz rezultata nekih recentnih istraživanja o preventivnom utjecaju plesa posebice na razvoj neuroloških deficita. Predavanje će održati prof.dr.sc.Tanja Frančišković, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.
  • Kako ples služi tijelu – utjecaj plesa na poboljšanje koordinacije i dobrobit plesa u liječenju niza somatskih oboljenja. Predavanje će održati dr. med. Marija Rogoznica, Thalassotherapija Opatija.
  • Važnost plesa u cjelokupnom razvoju djeteta – ples potiče dječji razvoj na  biološkoj i psihološkoj razini nivoa do bolje socijalizacije te tako može biti izvrstan način za  poticaj razvojnih zadataka kod djece. Predavanje će održati prof. Martina Laginja.

U subotu, 30. travnja, od 11.00 do 13.00 sati Korzo, ispred zgrade Grada Rijeke, održat će se „Revija plesnih škola“. Revija plesnih škola namijenjena je prvenstveno građanima, a tijekom Revije polaznici plesnih škola u prigodnim plesnim kostimima prezentirat će različite plesove – od klasičnog dvorskog plesa (menuet), standardnih plesova (valcer, fokstrot, tango), latinsko-američkih plesova (samba, rumba, cha-cha, jive), društvenih plesova (disco hustl, polka, twist), argentinskog tanga (salon, nuevo, milonga) do suvremenih latino plesova (salsa, bachata, kizomba/urban kiz) i afro housa. Revija će završiti tzv. line dance-om (plesna animacija) u koji se mogu uključiti svi zainteresirani građani koji u to vrijeme budu na Korzu.

U organizaciji projekta sudjeluju Grad Rijeka i PSD “Klara-Jet set“ u partnerstvu s ustanovama i udrugama: Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Thalassotherapia Opatija, Fotoklub Rijeka, Dansel, Klara Jet Set,Ri dance, Salsamor, Riječka tango scena, Air step, Tečaj urban kiza , Rueda de Casino i Kizomba klub.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari