TUŽNE PRIČE

Video | Na riječkom željezničkom kolodvoru za migrante se postavlja šator, bit će im osiguran i topli obrok

Vrijeme na željezničkom kolodvoru migrantima malo znači. Skupina migranata krenula je iz Afganistana prije više od mjesec dana. Cilj je Engleska, a Rijeka im je tek jedna od usputnih stanica. Viuše u video prilogu!

Vlakom su migranti došli iz Zagreba pa autobusom idu za Lupoglav i Engleska se trenutno čini jako daleko. To daleko i neizvjesno putovanje Grad Rijeka je odlučio ipak malo olakšati.

“Na ovom malom prostoru, malog otrga iza lokomotive bit će postavljena dva kontejnera sa sanitarnim čvorovima, bit će još postavljena 2 odnosno 3 prijenosna sanitarna čvora. Bit će postavljen šator Crvenog križa gdje bi se trebali dijeliti obroci i voda za piće.”, kaže Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Rijeke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Crveni križ dnevno će pripremati između 100 i 150 kuhanih obroka i lunch paketa koje će migrantima dijeliti od sutra.

“Sutra će se krenuti sa čišćenjem. Nakon što se očisti zvat će se Zavod za javno zdravstvo koji će obaviti dezinfekciju, deratizaciju, dezinsekciju prostora.”, otkriva zamjenik gradonačelnika Rijeke.

Već nekoliko tjedana migrantima higijenske potrepštine, hranu, vodu i odjeću donose građani.

“Donjela sam par deka jer sam vidjela ih iz autobusa i bila mi je muka. Našli smo kući par tih deka i rado su oni to uzeli. Jedna je još tamo na podu, ta je bila malo neka grublja. I onda su me pitali jakne, jakne da im donesem. Bez govora, samo su pokazivali. Ni ja nisam pričala, ni oni”, rekla je Slavica Rudenjak iz Opatije ekipi Kanala Ri.

Onima koji se migranata boje poručuje:

“Čega da se bojiš, to su jadne, tužne priče. Te oči tužne, umorne, iscrpljene, to je prestrašno. Ja sam majka i baka i onda tako to gledam, nažalost je tako”, poručila je Slavica

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Uz građane, u pomoći migrantima na željezničkom kolodvoru pridružuje se Grad Rijeka i Crveni križ – od sutra dijele tople obroke i postavljaju sanitarne čvorove.

Grad Rijeka već se mjesec i pol dana suočava sa ovim problemom bez ikakve pomoći države.

“Ne razbijam si glavu je li to prebacivanje odgovornosti. Mislim da je naša dužnost da pomognemo ljudima i humanitarno i zdravstveno, sanitarno… a pomoć je uvijek dobro došla!”, kaže zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski.

Rijeka je do kraja godine za sve potrebne radove i hranu za migrante osigurala oko 230 tisuća kuna, donosi ekipi Kanala Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari