KLIM I MORE KOJE LIJEČI

Na Šetnici zdravlja u Selcu tradicionalno obilježen Europski tjedan kretanja

Na Šetnici zdravlja u Selcu, na crikveničkoj rivijeri, trinaestu godinu za redom obilježen je Europski tjedan kretanja i 183. rođendan prof. Johannesa Frischaufa, uz prisustvo dvije znanstvenice iz Austrije i javljanje znanstvenika iz SAD-a

S velikim HVALA prof. Johannesu Frischaufu, koji je prepoznao crikveničku rivijeru kao klimatsko lječilište, te još 1891. godine objavio u prvom vodiču Das klimatische Kurort und Seebad Crikvenica (Klimatsko lječilište i morsko kupalište Crikvenica), danas je tim Poliklinike Terme obilježio trinaestu godinu za redom Europski tjedan kretanja i to na Šetnici zdravlja u Selcu, jednom od projekata i inicijativa prim. Vlaste Brozičević, dr. med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, te u poliklinici s pacijentima.

Manifestacija je održana na povijesno važan datum, 17. rujna, dan kada je rođen Johannes Frischauf, austrijski matematičar, geodet i alpinist, koji je popularizirao astronomiju, biologiju, turizam i planinarstvo te u svojstvu počasnoga gosta bio nazočan na otvorenju suvremenoga Sveučilišta u Zagrebu 1874. godine i sudjelovao na osnivanju Hrvatskoga liječničkog zbora. Boravak na crikveničkoj rivijeri bio mu je jedno od vrlo važnih iskustava. 

Znanstvenice i profesorice sa Sveučilišta u Beču dr.sc. Veronika Hofer i mr.sc. Nieves Čavić-Podgornik, gošće prim. Vlaste Brozičević, oduševljeno su govorile o svom iskustvu boravka na crikveničkoj rivijeri na koju dolaze godinama radi zdravlja. Kao znanstvenice su naglasile povijesnu važnost crikveničke rivijere kao jedne od kolijevki lječilišnog turizma na ovim prostorima. Prof. Michael Stoeltzner, predavač na Sveučilištu Južna Karolina, SAD, poentirao je ulogu J. Frischaufa i važnost prirodnih faktora i crikveničke rivijere na zdravlje.

Da je upravo zdravstveni turizam prošlost, sadašnjost, ali i budućnost crikveničke rivijere dokaz je i Poliklinika Terme koja u Selcu djeluje već punih 30 godina. Primarijus Vlasta Brozičević, dr.med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, reumatologije i suosnivačica, naglašava i ističe važnost fizičke aktivnosti upravo u ovom području povoljne mikroklime za imunitet i zdravlje, što je osobito postalo aktualno danas u doba pandemije koronavirusa.

Čist zrak i blaga crikvenička klima već nekoliko stoljeća liječe razne zdravstvene tegobe, a danas više nego ikada potrebno je unaprijediti zdravlje i otpornost prema bolesti.

„Dođite u Selce, prošećite, rolajte ili pak vozite bicikl i uživajte u suncu i čistom morskom zraku crikveničke rivijere te mnogim drugim blagodatima klime za cijeli organizam“ poručila je primarijus Brozičević.

Šetnica zdravlja dužine 1931 metar od Selca do Crikvenice, idealno je mjesto za fizičku aktivnost tijekom cijele godine. Blaga crikvenička klima, čisti zrak i čisto more liječe razne zdravstvene tegobe, od respiratornih, kardiovaskularnih i lokomotornih pa do dermatoloških, što je značajno upravo za pojedince koji se oporavljaju od koronavirusa, ali i za podizanje imuniteta ključnog za uspješnu borbu protiv virusa. Kao što su nekad u crikvenička lječilišta dolazili oboljeli od tuberkuloze, tako je danas crikvenička rivijera kao mikro-zona niskog rizika za COVID idealna lokacija gdje pojedinac može postići dobrobit za svoje opće zdravlje istovremeno rješavajući se stresa uz opuštanje u jedinstvenom ambijentu rivijere i mediteranskoj prehrani. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari