PLENKOVIĆ SA ŽUPANIMA

Župan Komadina u Gospiću: ‘Lokalnim samoupravama treba ojačati fiskalnu samostalnost’

Župan Zlatko Komadina danas je u Gospiću sudjelovao na 8. sastanku Vlade sa županima te predstavnicima udruga gradova i općina kojim je predsjedao premijer Andrej Plenković

Na sastanku se razgovaralo o poreznoj reformi, reformi lokalne samouprave, korištenju europskih fondova, kao i Planu gospodarskog oporavka.

U izjavi za medije župan Komadina rekao je kako su ovo korisni sastanci, no više je u pitanju međusobno informiranje nego što u ovakvom obliku mogu biti radni te dodao da kada su reforme u pitanju treba o tome puno prije razgovarati.

Na pitanje novinara kako komentira najavu reforme lokalne samouprave rekao je da bi on to prije nazvao racionalizacijom troškova poslovanja samouprava, a ne reformom.

„Vjerujem da će narod pozdraviti primjerice ukidanje funkcije zamjenika župana no, ako se čelniku nešto dogodi netko ga mora zamijeniti, a po meni to se ne može riješiti odlukom vlade već je potreban izborni legitimitet. Moj je prijedlog bio da zamjenici ostanu, ali da samo jedan od dvojice čelnih dužnosnika može biti profesionalac, rekao je župan.

Smatra da lokalnim samoupravama u prvom redu treba ojačati fiskalnu samostalnost.

„Rješenja koja se nude kroz poreznu reformu na dobrom su tragu jer bi porez na dohodak u cijelosti pripao općinama, gradovima i županijama, s time da je izračun krivi. Ja sam predlagao da se poveća udio županija te da se jednom konačno fiksira što je izvorni prihod lokalnih i regionalnih samouprava. Na postojeći način ne može se dugoročno planirati, uzeti primjerice kredite na 15 godina, a ne znate kada će vam se promijeniti izvori prihoda i to u pravilu na dolje. Ovo što se sada nudi je ipak nešto novo i prvi je put da se ide na povećanje izvornog udjela županija, a nestaje Fond poravnanja od 17 posto i dijeli se ravnomjerno na općine, gradove i županije“, naglasio je Komadina.

Podsjećamo da je prvi sastanak u ovakvom formatu održan u Zagrebu, 19. prosinca 2016. godine, radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja. Dosad su ti sastanci održani i u Požegi, Šibeniku, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Koprivnici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari