STIŽE NEVRIJEME

NA SNAZI NARANČASTI ALARM! ‘Moguće su bujične poplave i tuča, a na moru pijavice’; Bit će strašan pad temperature

Foto: Kvajo/Meteoalarm/M. Levak-Riportal

Lokalno bi moglo pasti i 50-ak litara kiše po metru četvornom u Gorskom kotaru i na širem području Karlovca, što bi moglo stvoriti bujične poplave. Treba se pripremiti i na jaku grmljavinsku aktivnost, a postoji i mogućnost pojave tuče. Na moru bi, uz izražene nevere, moglo biti i pojave pijavica. Osjetno će zahladnjeti

Jače pogoršanje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, najprije na srednjem i sjevernom Jadranu te u Lici i Gorskom kotaru, a zatim i drugdje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak. Ponegdje je moguće grmljavinsko nevrijeme te obilna oborina, osobito prema večeri i noći na utorak.

Nakon tople noći u mnogim predjelima, najviša dnevna temperatura na zapadu od 21 do 25, a u Slavoniji i Dalmaciji između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva. Prema večeri posvuda daljnji pad temperature zraka.

‘Kiša i pljuskovi diljem Hrvatske. Moguće bujične poplave i tuča, a na moru pijavice’

“Lokalno bi moglo pasti i 50-ak litara kiše po metru četvornom u Gorskom kotaru i na širem području Karlovca, što bi moglo stvoriti bujične poplave. Treba se pripremiti i na jaku grmljavinsku aktivnost, a postoji i mogućnost pojave tuče. Na moru bi, uz izražene nevere, moglo biti i pojave pijavica. Osjetno će zahladnjeti, pa će u zapadnim predjelima zemlje danas biti svega 20-ak stupnjeva. Stiže nam jesen, dan uoči njezinog klimatološkog početka, koji je sutra, prvog rujna”, navodi meteorologinja Tea Blažević.

Izdano narančasto upozorenje za čak pet regija

Podsjetimo, zbog grmljavinskog nevremena izdan je narančasti meteolarm za zagrebačku, karlovačku gospićku, riječku i splitsku regiju, dok je ostatak Hrvatske žut. Upozorava se i na opasnost od obilne kiše, osobito u središnjoj Hrvatskoj te vjetar.

“Lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom te moguće grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom i olujnim udarima vjetra. Vjerojatnost grmljavine je veća od 60 posto. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, stoji u obrazloženju narančastog alarma.

Također, očekuje se i obilna kiša.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, stoji na stranicama Meteoalarma.

Danas.hr/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari