VELIKI DOGAĐAJ

Na Trsatu proslavljen blagdan Velike Gospe

Unatoč visokim temperaturama i epidemiološkim mjerama, proslava Velike Gospe privukla je tisuće vjernika na Trsat.

Cjelodnevni vjerski program privukao je mnoge vjernike na Trsatsko svetište. U jutarnjim satima održala se hodočasnička misa koju je predvodio franjevački provincijal fra Milan Krišto, dok se središnja svečana misa održala popodne, nakon hodočasničke procesije s likom Gospe Trsatske.

Središnju misu predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić. Gvardijan fra Krunoslav Kocijan pozdravio je mnogobrojne hodočasnike koji su tijekom dana pohodili Trsatsko svetište te predstavnike Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. U ime Grada Rijeke, svečanoj procesiji prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski. U jutarnjim satima u svetište je hodočastio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Nadbiskup Devčić u propovijedi je podsjetio zbog čega kršćani štuju Mariju i njoj se utječu, te zašto je papa Pio XII. 1950. proglasio dogmu o njezinom uznesenju. „Naziv ,Velika Gospa potiče nas na pitanje i razmišljanje o Marijinoj veličini. U čemu je ta njezina veličina? Marijina veličina nije u nekim izvanrednim djelima i pothvatima, nego u služenju Bogu savjesnim izvršavanjem redovnih dnevnih dužnosti.“

Nadbiskup je objasnio kako Marija, iako svjesna da će je svi naraštaji zvati blaženom, sebe i nadalje vidi na strani malenih i skromnih, a ne na strani moćnika ovoga svijeta. „Njezina je veličina u tome što sve sto jest ne pripisuje sebi nego Bogu, kojemu želi biti samo ponizna i neznatna službenica. Budući da je svjesna kako je sve od Boga primila, strane su joj umišljenost i oholost.“

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari