DOBRO JE ZNATI!

Na zimskim dionicama u PGŽ od sutra obavezna zimska oprema. Evo kolike su kazne i na koje se ceste ovo odnosi

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (Ivo Čagalj/Pixsell)

Obaveza korištenja zimske opreme na zimskim dionicama na snazi je do 15. travnja, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izvijestila je policija.

Oglas

Od sutra, 15. studenoga obvezna je zimska oprema za sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika (osim za vozila oružanih snaga RH), na sljedećim dionicama na području Primorsko-goranske županije:

Zimski uvjeti na cestama i obaveza korištenja zimske opreme na vozilima

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice.

Novčanom kaznom u iznosu od 390,00 do 920,00 eura, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi puta, odnosno najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći i svaki sljedeći puta.

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti („NN“ br. 85/16.; 24/17., 70/19., 60/20. i 79/23.) propisano je sljedeće:

Vozite s kratkim svjetlima

Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka. U protivnom, vozač će za ovaj prekršaj biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 30.00 eura.

Savjeti vozačima i drugim sudionicima u prometu

Exit mobile version