ODRŽANA U GALERIJI KORTIL

Nagrada „Ivo Kalina“ za 2021. i 2022. godinu izložbi „Ni stijega ni bijega“

Stručno povjerenstvo odlučilo je da se Nagrada „Ivo Kalina“ dodijeli izložbi pod nazivom „Ni stijega ni bijega“, kustosa Marijana Špoljara, koja je održana u Galeriji „Kortil“ od 7. do 26. ožujka 2022.

Likovna nagrada Ivo Kalina dodjeljuje se za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom prethodne dvije godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke. Nagrada se dodjeljuje za najbolju samostalnu izložbu ili autorsku koncepciju izložbe, a sastoji se od posebnog pisanog priznanja i novčane nagrade.

Na javni poziv koji je Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke objavio u siječnju 2023. godine pristiglo je 17 prijedloga. Stručno povjerenstvo u čijem su sastavu Nataša Lah, Diana Zrilić, Nikola Nenadić, Letricija Linardić i Plamena Šarlija, većinom glasova odlučilo je da se Nagrada „Ivo Kalina“ dodijeli izložbi pod nazivom „Ni stijega ni bijega“, koja je održana u Galeriji „Kortil“ od 7. do 26. ožujka 2022.

Nagrada se dodjeljuje kustosu izložbe Marijanu Špoljaru i organizatorima Đurđici Dehzad i Zdravku Kopasu koji su u okviru svoje Umjetničke agencije „Kopart“ tijekom godina organizirali niz iznimno vrijednih izložbenih projekata. Među ostalim, priredili su i samostalne izložbe svih 15 autora koji su bili zajednički predstavljeni na izložbi „Ni stijega ni bijega“ 2022. godine.

Umjetnici koji su predstavljeni na izložbi su Jože Ciuha, Vladimir Gašparić Gapa, Fulvio Juričić, Zlatko Kauzlarić Atač, Gordana Kovačić, Slaven Macolić, Ivo Prančić, Ivo Šebalj, Bojan Šumonja, Dražen Trogrlić, nedavno preminula heroina hrvatske skulpture Marija Ujević, Matko Vekić, Nenad Vorih, Zlatan Vrkljan i Anton Vrlić.
Među navedenim umjetnicima, zapaženog ugleda na hrvatskoj i međunarodnoj likovnoj sceni, velik broj njih je svoje prve samostalne izložbe u Rijeci ostvario posredstvom Umjetničke agencije „Kopart“.

Iskusnim kustoskim pristupom Marijana Špoljara, izložba je dosegla visok stupanj vizualnog suglasja među različitim autorskim rukopisima da bi se u konačnici postigla ujednačena i dojmljiva vizualna cjelina, visokovrijednog estetskog potencijala. Petnaest generacijski i stilski različitih autorskih osobnosti na ovoj je izložbi uspostavilo zavidnu komunikacijsku razinu među izabranim radovima, što se inače vrlo teško postiže na skupnim postavima i zbog takvog rezultata izložba nedvojbeno zaslužuje punu potporu struke.

Stručno povjerenstvo je predložilo da Marijan Špoljar (koji se u natječajnoj dokumentaciji navodi kao jedini kandidat od strane predlagatelja: HKD na Sušaku), nagradu podijeli sa Đurđicom Dehzad i Zdravkom Kopasom, s obzirom na to da je izložba “Ni stijega ni bijega” ostvarena temeljem petnaest prethodnih, samostalnih izložbi navedenih autora od kojih su sve, uključujući i potonju skupnu izložbu, bile postavljene u njihovoj organizaciji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari