TEME OD ZAJEDNIČKOG INTERESA

U Rijeci održana Koordinacija gradonačelnika i načelnika gradova i općina Riječkoga prstena i Liburnije

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je 2. Koordinacija gradonačelnika i načelnika gradova i općina Riječkoga prstena i Liburnije.

Pozdravivši sve prisutne, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović naglasio je kako je koordinacija gradonačelnika i načelnika prilika da se razgovara o temama koje su od zajedničkog interesa Rijeke te gradova i općina Riječkog prstena i Liburnije.

Tema sastanka bile su vatrogastvo, predškolski odgoj, zaštita potrošača i pronalaženje dodatnih mogućnosti za financiranje jedinica lokalne samouprave.

Privremeni pročelnik Upravnog odjela za opće poslove Marijan Vundać govorio je o temi vatrogastva, naglašavajući kako je glavni izazov vatrogastva njegovo financiranje.

Posjetio je kako se vatrogastvo u najvećem dijelu financira iz državnog proračuna, no ta se sredstva, a radi se o 2,1 milijuna eura, unatoč naraslim izdvajanjima, kako za materijalna prava zaposlenika u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, tako i za ostale troškove, nisu promijenila posljednje četiri godine.

Osim sredstava koja se osiguravaju u Državnom proračunu, za potrebe vatrogastva Grad Rijeka osigurao je u Proračunu za 2023. godinu 1.399.600 eura, i to za financiranje vatrogastva iznad minimalnog državnog standarda iznos od 873.800 eura, te za aktivnosti Gradske vatrogasne zajednice 525.800 eura. U 2023. godini planira se i novo kreditno zaduženje Javne vatrogasne postrojbe za financiranje obnove voznog parka nabavom novih vatrogasnih vozila u ukupnom iznosu od 2.092.700 eura.

JVP središnja je vatrogasna postrojba za područje grada te za susjedne gradove Bakar, Kastav i Kraljevica te općine Čavle, Klana, Kostrena i Viškovo s kojima ima sporazum o obavljanju vatrogasne djelatnosti.

Na koordinaciji se razgovaralo i o posljedicama Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, koji je u postupku donošenja, kao i mogućnosti drugačijeg uređenja sporazuma o obavljanju vatrogasne djelatnosti.

Također, na koordinaciji je bilo riječi o usklađivanju standarda predškolskog odgoja i obrazovanja, o čemu je uvodno izlagao predstavnik Grada Kastva, dok je Grad Opatija dao uvodnik o ulozi savjeta za zaštitu potrošača kod promjene cijena javnih usluga, o čemu je uvodno govorio predstavnik Grada Opatije, kao i mogućnosti za ostvarivanje financijske potpore kroz funkcionalno spajanje gradova i općina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari