17. PO REDU

Najavljen bogat program ovogodišnjeg 17. Vriska, sajma knjiga i festivala autora

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u hotelu Bonavia najavljen je bogat program ovogodišnjeg 17. izdanja Vriska koji će se održati od 14. do 21. rujna. Također, objavljeni su polufinalisti V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman, a najavljeno je i otvorenje najveće knjižare u Hrvatskoj.

Tiskovnu konferenciju otvorio je programski direktor Vriska Drago Glamuzina, koji je pozdravio prisutne sudionike i predstavnike medija. U svom uvodnom govoru Glamuzina je naglasio važnost festivala Vrisak za kulturni život Rijeke, ističući da festival već 17 godina zaredom dovodi najbolje književnike iz regije i svijeta u Rijeku.

Plamena Šarlija, voditeljica Odsjeka za kulturu Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke, izrazila je zadovoljstvo zbog toga što je Festival iz godine u godinu sve uspješniji, i što se u njega uključuje sve više gradskih institucija. Šarlija je naglasila koliko je važno za grad Rijeku imati jedan ovakav festival te istaknula napore Grada u daljnjem povezivanju kulturnih institucija i podršci festivalu Vrisak.

Direktorica hotela Bonavia Vlatka Stanić najavila je novu suradnju između Vriska i hotela Bonavia, koji je od ove godine jedan od službenih partnera festivala te istaknula kako će to dodatno obogatiti program festivala i omogućiti još bolju promociju književnosti i kulture u Rijeci.

Vrisak vizual

Festivalski dio Vriska održat će se od 14. do 21. rujna u Art kvartu Benčić, s bogatim programom za sve uzraste. U jutarnjim satima planiran je Vrisak Junior u Dječjoj kući, filmske projekcije u Art-kinu, okrugli stolovi i potpisivanja u V.B.Z.-ovim knjižarama na Korzu i u Muzeju grada Rijeke, večernje promocije knjiga u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i Gradskoj knjižnici Rijeka te svečana dodjela V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman godine.

Sajamski dio ponovno će se održati u V.B.Z.-ovim knjižarama te na književnim punktovima u centru grada, na Korzu, gdje će posjetitelji moći pronaći knjige domaćih i stranih izdavača s popustima do 80 posto.

Drago Glamuzina predstavio je novi vizualni identitet festivala Vrisak, čiji je dizajn kreirala mlada dizajnerica, Lana Deković koja se zahvalila na prilici te predstavila svoju ideju i koncept dizajna koji će pratiti ovogodišnji festival.

Glamuzina je potom najavio neke od glavnih gostiju ovogodišnjeg festivala, uključujući svjetsku književnu zvijezdu Borisa Akunina, mladu britansku spisateljicu Elizu Clark te domaće i regionalne zvijezde Zorana Predina, Lanu Bastašić, Kristiana Novaka, Magdalenu Blažević, Semezdina Mehmedinovića, Lidiju Dimkovsku, Srđana Valjarevića, dobitnika ovogodišnje Ninove nagrade Stevu Grabovca i druge.

Ovi će ugledni autori sudjelovati u bogatom programu koji obuhvaća razne književne večeri i čitanja, filmske projekcije, panel diskusije i radionice.

Polufinalisti VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman

Na kraju svog obraćanja, Glamuzina je objavio 13 polufinalista V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Nagrada, koja iznosi 15.000 eura, bit će dodijeljena najboljem romanu u rukopisu, a proglašenje dobitnika održat će se na otvorenju Vriska 14. rujna.

Polufinalisti ovogodišnje nagrade su sljedeći književni naslovi – Oblaci mi neće nauditi, 29 tužnih činjenica, Joe Magarac, Kako je čovjek postao majmun, Kaffe Bar Sunce, Je li šuma još uvijek ovdje, Otac u prozoru, U koži krokodila, Grobar pasa, Ševa, Inspektor, Quasi una fantasia i Ljeti, na istok!.

Otvorenje najveće knjižare u Hrvatskoj

Predstavnik V.B.Z.-a Mladen Zatezalo predstavio je plan za otvorenje najveće knjižare u Hrvatskoj. Nova knjižara, koja će se prostirati na 1200 kvadratnih metara, otvorit će svoja vrata 5. srpnja u centru Rijeke, zgradi Karoline Riječke na Korzu. Zatezalo je naglasio kako će ova knjižara postati glavno knjižarsko središte Hrvatske, pružajući ljubiteljima knjige bogatu ponudu naslova i vrhunsku uslugu.

Knjižara će imati prostor za promocije, radionice i izložbe, što će dodatno obogatiti kulturnu ponudu grada. Prva promocija održat će se samo par dana nakon otvorenja8. srpnja, kada će biti predstavljen novi roman velikog bosansko-američkog pisca Aleksandra Hemona “Bejturan i ruža”.

Ovaj ambiciozni projekt dodatno će učvrstiti status Rijeke kao centralnog knjižarskog središta u Hrvatskoj, te će, zajedno s festivalom Vrisak, značajno doprinijeti kulturnoj ponudi grada.

V.B.Z. je ponovno potvrdio svoju posvećenost promociji književnosti i podršci književnim stvarateljima, dok Rijeka nastavlja graditi svoj ugled kao ključni kulturni centar u regiji.

Vrisak podržavaju Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i program Kreativna Europa Europske unije.

Partneri na projektu su Grand hotel Bonavia, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća, Dnevni boravak, Gradska knjižnica Rijeka i Hrvatska gospodarska komora – Zajednica nakladnika i knjižara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari