Najavljen je festival na Kampusu. Očekuje nas više od 20 projekata

FOTO: RIJEKA 2020

“Kampus je kroz godine postao naša akropola znanja i program koji nas očekuje na festivalu susjedstva Kampus najbolje govori o tome kako sveučilišna zajednica, studenti i građani žive u kreativnom zajedništvu”

Treći po redu festival susjedstava Europske prijestolnice kulture održavat će se u susjedstvu Kampus, od 2. do 5. ožujka. Tijekom četiri festivalska dana u Kampusu Sveučilišta u Rijeci, na Trsatu, odvijat će program koji je jedinstveni primjer suvremene sveučilišne kampus-kulture, kojim se uspostavljaju veze sa zajednicom i gradom, a koji su u četvrtak najavili zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, glavna voditeljica programa 27 susjedstava RIJEKE 2020 Branka Cvjetičanin i predsjednica izvršnog odbora Kampus kreativnog tima, susjedstva Kampus EPK profesorica Rajka Jurdana Šepić.

Tijekom četiri dana trajanja programa održat će se više od 20 projekata u kojima sudjeluju profesori, studenti i građani. Sastavnice Sveučilišta međusobno surađuju, a u ovom slučaju postoje i neke zanimljive suradnje poput one između Odjela za biotehnologiju i Akademije primijenjenih umjetnosti. Zanimljiva je, recimo,  i suradnja među susjedstvima gdje Odjel biotehnologije surađuje sa susjedstvom Drenova Europske prijestolnice kulture. „Sveučilište je sjecište znanja i kreativnosti jer okuplja prvenstveno mlade ljude i vjerujem kako je to dobar put napretka“, rekla je Jurdana Šepić.

Svečano otvorenje bit će u Akvariju Kampusa, u ponedjeljak 2. ožujka u 11 sati, nakon čega nas očekuju dani prepuni raznog sadržaja. Sveučilište otvara svoja vrata znanja STEM radionicama, KPR kioskom, Čarobnom matematikom, Inspiracijama iz nanosvijeta, Putujućim znanstvenicima, Šetnjom sjećanja, umjetničkim kolektivom Ja:To, Projektom Sušak- umjetnost sjećanja, programom U potrazi za super voćem i brojnim drugim sadržajima.

Kao i svako od 27 susjedstva Europske prijestolnice kulture, tako i susjedstvo Kampus u provedbi programa ima svoje europske susjede. Kao jedinstveni  primjer sinergije znanosti i kulture grada, uspostavljena je suradnja s talijanskim Trstom, jer uz slično povijesno i industrijsko nasljeđe gradovi Rijeka i Trst  u istoj godini nose i dvije važne prijestolničke titule – kulture i znanosti.

Suradnja Sveučilišta s međunarodnom zakladom Fondazione Internazionale Trieste per il progresso e la libertà delle science, ima za cilj doprinijeti društvenim, kulturnim, znanstvenim i ekonomskim vezama, ali i daljnjem jačanju strateške suradnje Trsta i Rijeke, šire zajednice i znanosti, posebno uzevši u obzir 2020. godinu.

Uz to, Sveučilišni Kampus kroz program umjetničkih rezidencija „Vitamin D“ ugošćava hrvatskog umjetnika Darka Fritza koji se u programu predstavlja hortikulturnom intervencijom u prostoru „I am not a Robot“, a koju izvodi u suradnji s udrugom 4 grada Dragodid, KD-om Čistoća, Savezom udruga Molekula iz Rijeke i brojnim sugrađanima volonterima, koji su se u sklopu projekta uključili u majstorske suhozidne radionice. Sedam mentora educira prijavljene građane o vještinama potrebnim za izgradnju suhozida i naša je želja da ta pomalo zaboravljena vještina uđe u kurikulum Sveučilišta, odnosno Građevinskog fakulteta kao trajno naslijeđe i ostavština ovog projekta, rekla je u najavi ovog dijela programa Cvjetičanin.

Na program festivala osvrnuli su se i zamjenica župana Medarić, koja je čestitala svima uključenima u projekt i istaknula kako posjetitelje, zahvaljujući voditeljima projekta koji su osmišljavali programe i motivirali brojne ljude da se uključe, očekuju četiri izuzetno zanimljiva dana.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović naglasio je europsku dimenziju programa, činjenicom kako su Europska unija i njeni stanovnici značajan potencijal za suradnje na području građanskog aktivizma, kulturnih suradnji i razmjene iskustava među stanovnicima Europe. Kampus je kroz godine postao naša akropola znanja i program koji nas očekuje na festivalu susjedstva Kampus najbolje govori o tome kako sveučilišna zajednica, studenti i građani žive u kreativnom zajedništvu, rekao je Filipović.

Festival susjedstva Kampus Europske prijestolnice kulture, čiji je nositelj Sveučilište u Rijeci, namijenjen je najširoj publici, a ulaz na sve programe je slobodan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari