0D 1.6. DO 1.10.

Najavljena izložba Mi.Ona.Coco; Prihod od ulaznica ide Caritasovom domu za žene i djecu, Sv. Ana

U prostoru Apotheca bara u Rijeci održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen izložbeni projekt pod nazivom Mi.Ona.Coco, koji će se održati od 1. lipnja do 1. listopada, u prostoru “Stare Name”, Riječanima poznatijeg i kao “Karolina”, na adresi Korzo 9-11.

Projekt pod nazivom Mi.Ona.Coco, u Rijeci će se održati od 1. lipnja do 1. listopada, ove godine. Cijena ulaznice iznosi 12 EUR. Prihod od ulaznica izložbe bit će namijenjen Caritasovom domu za žene i djecu, Sv. Ana.

O projektu Mi.Ona.Coco govorili su Iva Piglić, IPL Art d.o.o., predsjednica Udruge građana za razvoj kulture i umjetnosti Kulturbiro, organizator izložbe , Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke, Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Dragica Marač, pročelnica Upravnog odjela UO za socijalnu politiku i mlade, PGŽ i Željka Frković, ravnateljica Sv. Ane, Caritasovog doma za žene i djecu

Radi se o projektu čija je tematika višestruka te kroz izložbeni postav progovara o jednom od najvažnijih pitanja današnjice. Organizator projekta su tvrtka IPL Creative Lab i Udruga građana za razvoj kulture i umjetnosti Kulturbiro. Izložba će biti postavljena u prostoru “Stare Name”, Riječanima poznatija i kao “Karolina”, na adresi Korzo 9-11, s ciljem razvijanja umjetničkih talenata mladih umjetnika, studenata Akademije primijenjenih umjetnosti, širenja svijesti o jednakosti spolova i pridonošenju razvoja kulturnog i urbanog turizma u Rijeci. Ovaj projekt ima humanitarni karakter s obzirom da će dio prihoda od ulaznica biti namijenjen za Caritasov dom “Sv. Ana” a koji će sredstva usmjeriti u obnovu krova prihvatilišta.

Projekt je izložbeni, točnije: izložba će sadržajno pokrivati nekoliko zanimljivih tema: na početku ćemo imati prikaz i povijest građevine u kojoj se izložba događa uz likovni prikaz studenata Akademije primijenjenih umjetnosti. Nakon toga, kratko će biti prikazana povijest robne kuće “Nama”, a sljedeći korak će biti opis Karoline riječke kao heroine ovog grada i njene snage. Nadalje, tematski ide u pravcu prikazivanja snažnih žena koje se bore za jednakost spolova i za svoja prava, što ne umanjuje vrijednost muškog roda, već pretendira na skladan suživot i jednake mogućnosti oba spola. Za dobar primjer, poslužila je ikona svojeg vremena, Gabrielle Chanel po kojoj je izložba i nazvana, kako bi čim veći broj posjetitelja s obzirom na sam naslov, pogledao ovu izložbu. Priča o Chanel započinje od njenog ranog djetinjstva kada je ostala sama u sirotištu i kasnije, kada je svojom voljom stasala u poznatu klobučarku, a kasnije i u dizajnericu.

U ovom je kontekstu, u postav izložbe, uključena i najpoznatija klobučarka u Hrvatskoj, Stasha Čimbur koja je svoje kreacije ustupila za ovu priliku. S obzirom na njen uspjeh kao dizajnerice koja cijelo vrijeme kroz svoj rad prikazuje ženu punu snage s tendencijom oslobađanja žene od neudobne i neprirodne odjeće, napravljen je jedan kutak koji simbolizira njen radni prostor: uz šivaću mašinu i ostale potrepštine jedne žene koja radi. Studenti su ovdje također likovno, kroz triptihe, prikazali ovu veliku ženu. Na gornjem katu prikazane su izreke velikih žena (Princeza Dijana, Oprah, Margaret Thatcher, Ivana Brlić Mažuranić, Indira Gandhi, Majka Tereza i mnoge druge) koje su integrirane u krune, a bit je da svaka žena, pronađe svoju krunu. Ovaj prikaz, osim što je interaktivan i zabavan, ima poantu jačanja svijesti žena.

Grad Rijeka, Turistička zajednica Grada Rijeke i Primorsko-goranska županija, pružili su potporu ovom projektu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari