EVO O ČEMU SE RAZGOVARALO

Održana 6. sjednica Županijskog operativnog centra za zaštitu mora

Sjednicu održanu u sjedištu PGŽ-a je otvorio zapovjednik ŽOC-a Darko Glažar koji je izložio stanje operativnih priprema i pripravnost subjekata iz Plana intervencija za provođenje mjera u slučaju iznenadnog onečišćenja mora tijekom turističke sezone 2023. godine.

Posebno je istaknuto kako ŽOC, uz redovne aktivnosti koje se provode sukladno odredbama Plana intervencija, djeluje i proaktivno putem raznih ciljanih mjera i aktivnosti koje posebice intenzivira uoči i tijekom turističke sezone.

U nastavku sjednice tajnik ŽOC-a Zdravko Lisac upoznao je članove s prijedlogom održavanja akcije čišćenja mora, podmorja i obale “Čisto more i obala 2023”. Akcija će se održati 5. lipnja povodom Svjetskog dana zaštite okoliša. Ova iznimno dobro prihvaćena akcija provodi se od 2011. godine, a ovog puta u suradnji s brojnim sudionicima od kojih svakako treba istaknuti učenike Pomorske škole Bakar te 20-tak ronioca. Čisti se obala i podmorje na području Općine Omišalj, s kopna nepristupačne plaže na sjeverozapadnoj i jugozapadnoj strani otoka Sv. Marko i područje uvale Voz.

Govoreći o poduzetim aktivnostima protiv onečišćenja mora i obale uslijed istjecanja ugljikovodika u području industrijske zone Termoelektrane Rijeka u Kostreni, istaknuto je kako su aktivirane specijalizirane snage tvrtke Dezinsekcije na sanaciji onečišćenog mora i obale, a postupci sanacije još uvijek su u tijeku te ŽOC nastavlja sa redovitim obilaskom i nadzorom svih onečišćenih područja.

Napomenuto je kako je dužinu trajanja sanacije determiniralo dugotrajno loše vrijeme, ali i obim onečišćenja čiji su se razmjeri naknadno otkrivali. Naveden je i problem višestrukog onečišćenja mora koja su zabilježena iz postrojenja INA-e što je i dodatno opteretilo raspoložive kapacitete za sanaciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari