POTPISAN UGOVOR

Najavljena prva Studentska Fiumanka

Foto: UNIRI

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci u srijedu, 11. svibnja 2022. održano je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između Jedriličarskog kluba Maxi i Sveučilišta u Rijeci, radi organizacije prve Studentske Fiumanke. Sporazum su potpisale tajnica Kluba Ljiljana Ivatac i rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Iznimno nas raduje što ćemo se kao Sveučilište pridružiti svojom studentskom regatom velikom brendu – Fiumanki. Ako se nešto veliko, važno i lijepo u Rijeci događa u lipnju, onda je to svakako ta manifestacija. Želimo promovirati jedrenje, sport i zdrav način života. Sudjelovanje je otvoreno za sve studente i djelatnike Sveučilišta, a već imamo više prijavljenih no što je moguće primiti. Zahvaljujem svim našim partnerima, a posebno Jedriličarskom klubu Maxi, rekla je uvodno rektorica Prijić Samaržija.

Nema boljega za Fiumanku da otpočne svoja događanja sveučilišnom sekcijom. Jedrenje je više od sporta; to je način života, zdrav način života. Nadam se da će sveučilišna regata postati tradicionalni dio Fiumanke, rekla je gđa Ivetac.

Davor Perović, predsjednik Organizacijskog odbora Fiumanke istaknuo je: Bit će održano trodnevno kup-takmičenje, a 4 najbolja tima ići će u završnicu natjecanja. Iako je sudjelovanje rekreativnog tipa, ipak će u završnici poprimiti i kompetitivni karakter.

VIDEO DANA:

Tamara Pushmann zahvalila je svim partnerima te zaključila: Više smo no zadovoljno odzivom i prijavama naših studenata i djelatnika. Morat ćemo pronaći način da povećamo planirani broj ekipa.

Polovicom lipnja u Rijeci se već više od dva desetljeća održava Fiumanka, jedriličarski događaj koji svake godine okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje, gospodarstvenike i medije. Rijeka i njezina luka postaju mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji, koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu iz godinu u godinu okuplja velik broj jedrilica i jedriličara.

Prva sveučilišna jedriličarska regata Studentska Fiumanka zamišljena je kao jedriličarsko natjecanje studenata i djelatnika Sveučilišta u Rijeci, koje će od utorka do četvrtka, 7. do 9. lipnja 2022. biti održano Riječkom zaljevu u sklopu 23. Fiumanke.

U godini kada je Rijeka proglašena Europskim gradom sporta 2022., želja je da ova regata postane prva u nizu sveučilišnih jedriličarskih regata. Kako je regata je zamišljena kao rekreacijski događaj, bez potrebnog predznanja u jedrenju, želja je motivirati studentsku populaciju na daljnje konzumiranje ovog zabavnog, popularnog i raširenog sporta. Rijeka je grad na moru, prirodno usmjeren na vodene sportove u kojima nedostaje adekvatnih sportskih programa.

Uključivanjem Sveučilišta u Rijeci u tradicionalnu Fiumanku, studentima se želi pružiti mogućnost upoznavanja i učenja sportova na vodi te ih usmjeriti na fizičku aktivnost i zdrav način života.

Regata je zamišljena kao trodnevno sportsko-rekreativno kup-natjecanje s više od 100 natjecatelja Sveučilišta u Rijeci. Sudjelovanje u regati dostupno je svim studentima i djelatnicima Sveučilišta u Rijeci, bez obzira na prethodna predznanja o jedrenju, jer će organizatori osigurati trenera-skipera u svakoj posadi. U natjecanju će sudjelovati četiri monotip jedrilice, a o pobjedniku će odlučiti finalna jedrenja posljednjeg dana regate, nakon zbrajanja svih postignutih rezultata.

Zahvaljujući Hrvatskom akademskom sveučilišnom savezu i Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci te Pomorskom fakultetu u Rijeci, Studentska Fiumanka je za sudionike besplatna, čime se studentima omogućava stjecanje novih znanja i vještina te uživanje u aktivnostima, koje bi im inače uz troškove studentskog života možda bile nedostupne.

Partneri u programu su: Jedriličarski klub Maxi kao izvršni organizator regate, Riječki sportski savez, Sveučilište u Rijeci, Riječki sportski sveučilišni savez i Pomorski fakultet u Rijeci, Hrvatski akademski sportski savez i Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, uz potporu Fiumankinih tradicionalnih sponzora i pokrovitelja: INA-e, Erste banke, Grada Rijeke, Lučke uprave Rijeka, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice grada Rijeke, koji omogućavaju uspješnu plovidbu ove velike međunarodne sportske manifestacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari