UKUPNO 8 REPREZENTACIJA

Najavljeno je Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. i izložba „Rijeka 2021“

Prostor Exportdrva od 12. do 19. rujna postaje meka brodomaketarstva! Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. i izložba maketa brodova „2021“ stižu u Rijeku gdje će široj javnosti predstaviti čak 180 maketa brodova na kojima je vrijedno radilo 110 natjecatelja. Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ugostit će predstavnike osam zemalja.

Svečano otvorenje Svjetskog natjecanja brodomaketara i izložbe maketa brodova „Rijeka 2021“ zakazano je za nedjelju, 12. rujna u 18.00 sati kada će ispred zgrade Exportdrva biti održano predstavljanje svih osam reprezentacija, kao i sudaca ovog natjecanja. Na svečanom otvorenju pozdravne govore će održati izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, župan Primorske-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i predstavnici organizatora.

Predstavnici Bjelorusije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Poljske, Rumunjske i Ukrajine natječu se prema pravilima NAVIGA u sekciji C koja ima osam razreda (C1 – makete s veslima i jedrilice, C2 – makete brodova na motorni pogon, C3 – makete instalacija, dijelovi broda, lučka postrojenja, dijelovi luke, dijelovi brodogradilišta i oprema, C4 – minijaturne makete brodova razred C1 do C3 u omjeru 1:250 ili manjem, C5 – brodovi u boci, C6 – plastične makete, C7 – kartonske i papirnate makete, C8 – makete iz kompleta za sastavljanje), a najbolje će birati međunarodni suci natjecanja: Martin van Gelderen (glavni sudac), Daniel Ciosu, Lucian Dan, Evgeni Genov, Giuseppe Giraldi, Vladim Goshko, Dmitrij Kalmykov, Mladen Mitić, Maciej Poznanski i Željko Skomeršić. Bodovi koje dodjeljuju suci su konačni, neosporni rezultati ocjenjivanja, a broj bodova određuje dodjelu zlatnih, srebrnih i brončanih medalja (od 85 do 89,67 bodova – brončana medalja, od 90 do 94,67 bodova – srebrna medalja, od 95 do 100 bodova – zlatna medalja).

Mural u trajni spomen na Svjetsko natjecanje brodomaketara i 75. godišnjicu Hrvatske zajednice tehničke kulture

Za vrijeme trajanja Svjetskog natjecanja brodomaketara 2021. na sjevernom pročelju zgrade Exportdrva osvanut će i novi riječki mural, riječkog uličnog umjetnika Vladimira Tomića Moska. Mural koji se izrađuje tijekom trajanja Svjetskog natjecanja brodomaketara 2021. trajno će obilježiti ovaj događaj, ali i 75. godišnjicu postojanja Hrvatske zajednice tehničke kulture čiji član je i Hrvatski savez brodomaketara. O samom muralu naslovljenom ”Dogodit će se opet, ali to je u redu” autor ističe: ”iako je brodomaketarstvo vještina izrade umanjenih plovila, za osmišljavanje murala, zidne slike velikih dimenzija, koji će popratiti izložbu maketa brodova, nametnula se ideja o poigravanju uvećanog i umanjenog, teškog i lakog, suprotnosti koje, baš kao i sve ostale, ne postoje jedna bez druge. Propeler je ono što pokreće brod, no ovdje, uvećanih dimenzija, uhvaćen u tlo, kao tek pred trenutak odsjecanja čempresa. No, upravo veličinu propelera stablo koristi za svoj rast. Koliko je ova simbioza trajna sugerira figura čovjeka, nezainteresirana i naviknuta na prizor, zanesena otpuhivanjem jasenovih propelera iz svojih dlanova.”

Izložba maketa brodova „Rijeka 2021“ otvorena je za javnost u razdoblju od 13. do 19. rujna kada će publika, osim maketa brodova, moći uživo popratiti i sam proces ocjenjivanja maketa. Izložba „Rijeka 2021“ održava se prema važećim epidemiološkim mjerama, a ulaz na izložbu je slobodan.

Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. i izložbu maketa brodova „Rijeka 2021“ podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari