NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI U RIJECI U 2016. GODINI: Rijeka EPK 2020, urbana aglomeracija, građanski odgoj u školama…

Foto: Denis Flego

Godinu su obilježila i izuzetna ulaganja u vodnu infrastrukturu. KD Vodovod i kanalizacija samo u 2016. realizirao je 125 milijuna vrijedan projekt u sklopu kojeg je izgrađeno 50 kilometara vodovoda i kanalizacija

„Dobivanje prestižne titule Europske prijestolnice kulture 2020. godine bio je zasigurno najznačajniji događaj za Rijeku u protekloj godini. Želja nam je da u naredne četiri godine ulaganjem energije,kreativnosti i novca završimo transformaciju grada, ali i potaknemo razvoj kreativne industrije i otvaranje novih radnih mjesta“, istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel donoseći pregled najvažnijih događaja u 2016. na svojoj posljednjoj redovitoj konferenciji za medije u ovoj godini, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Formiranje Urbane aglomeracije Rijeka

Drugi vrlo značajan događaj koji je obilježio 2016. bilo je formiranje Urbane aglomeracije Rijeka koja sada za realizaciju brojnih projekata u Rijeci i drugim pridruženim općinama i gradovima na raspolaganju ima čak 50 milijuna eura.

„Veliki dio sredstava iskoristit ćemo za revitalizaciju industrijske baštine u funkciji razvoja turizma i kulture, ali i na edukaciju i otvaranje novih radnih mjesta kroz različite startupove i inkubatore u drvnoj, kreativnoj i zabavnoj industriji te informatičkim tehnologijama. Oko 10 milijuna eura upotrijebit će se za nabavu novih plinskih autobusa, a jedan veliki dio novaca investirati u razvoj sustava toplinarstva, što će omogućiti značajnije smanjenje cijena toplinske energije u Rijeci“, rekao je gradonačelnik.

gradonacelnikova-pressica-1
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poželio je svima sretnu i uspješnu novu godinu

Ulaganja u vodnu infrastrukturu

Godinu su obilježila i izuzetna ulaganja u vodnu infrastrukturu. KD Vodovod i kanalizacija samo u 2016. realizirao je 125 milijuna vrijedan projekt u sklopu kojeg je izgrađeno 50 kilometara vodovoda i kanalizacija.

„To je samo početak jednog velikog investicijskog ciklusa jer smo upravo u završnoj fazi aplikacija za gotovo 2 milijarde kuna vrijedan infrastrukturni projekt koji će biti financiran europskim sredstvima“, rekao je. Tim novcem izgraditi će se novi pročišćivač otpadnih voda te više od 200 kilometara kanalizacijske i 100 kilometara vodne mreže. U narednih nekoliko mjeseci očekuje se i odluka Vlade kojom će projekt biti proglašen i strateškim projektom Republike Hrvatske. Do 2019. godine, kada bi trebao biti završen, osigurat će se tako sigurna javna mreža za narednih 50 godina te priključenje svih zgrada u Rijeci, ali i dijelova Viškova, Čavala, Kastva i Matulja na novu kanalizacijsku mrežu.

Radovi na Drenovi: Strojevi vikendom miruju, lopovi ne...
Radovi na vodovodno-kanalizacijskoj mreži na Drenovi

Oporavak gospodarstva

Dobra vijest bili su i statistički podaci za 2015. koji pokazuju da se riječko gospodarstvo snažno oporavlja, a taj će trend biti vidljiv i u 2016. godini, rekao je Obernsel. Broj zaposlenih porastao je za 4,8%, ukupni prihodi svih riječkih poduzetnika i gospodarstvenika za više od 12 posto, a njihovi ukupni prihodi dosegnuli su gotovo 19 milijardi kuna, uz povećanje brutto dobiti za 300-njak posto.

„Ove godine održane su i Europske sveučilišne igre kojima domaćini bili Rijeka i Zagreb, ali i brojne druge velike sportske manifestacije kroz koje smo se pokazali kao dobri domaćini i organizatori“, rekao je Obersnel, dodajući kako su one pridonijele i ubrzanoj izgradnji novih smještajnih kapaciteta za studente na Kampusu. U srpnju je također završena i otplata riječkih obveznica, novi financijski instrument u koji su mnogi sumnjali, a koji je Grad Rijeka iskoristio za izgradnju Bazena Kantrida.

Novosti u sustavu obrazovanja

Rijeka se u ovoj godini može pohvaliti i novostima u sustavu obrazovanja, jer je nakon eksperimentalnog programa Moja Rijeka, prva u Hrvatskoj u riječke osnovne škole uvela Građanski odgoj i obrazovanje, ali i informatiku za osnovce.

Osim toga, nastavljen je i trend rasta atraktivnosti Rijeke kao turističke destinacije. Broj dolazaka i noćenja opet je za 20 posto viši nego lani, uz rast otvaranja novih smještajnih kapaciteta i broja privatnih iznajmljivača.

„Ponosni smo što su organizacija European City Marketing koja okuplja 120 europskih gradova, i jedan od najpoznatiji internetskih servisa za rezervaciju smještaja Booking.com, Rijeku prepoznali kao grad u iHrvatskoj kao jednu od najbrže rastućih destinacija“, rekao je Obersnel.

U zadnjem mandatnom ciklusu izrađena je i Strategija razvoja grada Rijeke do 2020. godine, a sretna je okolnost da se jedan od njezinih važnih elemenata, a to je dobivanje titule Europske prijestolnice kulture, i ostvario. “Upornost i trud donijeli su rezultate, a s realizacijom zacrtanih ciljeva nastavit ćemo i u 2017. godini“, zaključio je Obersnel, poželjevši svima sretnu i uspješnu novu godinu.

Građane je još jednom pozvao da mu se pridruže na novogodišnjem dočeku na Korzu uz Gibonnija i riječke bendove: Iz@ i Borgie, En Face i Belfast Food.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari