NAKON IZBORA RIJEKE ZA EPK 2020. Obersnel: „Bila bi prvorazredna međunarodna blamaža da ministarstvo kulture ne podrži Rijeku

Foto: Grad Rijeka

Obersnel je u petak na konferenciji za novinare čestitao timu koji je pripremao riječku kandidaturu jer je, kako je rekao, pokazao snagu i izdržljivost

„Živimo u snovima koji su postali stvarnost jer se naša vizija ostvarila“, komentirao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel imenovanje Rijeke Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine, a za izostanak ministra kulture Zlatka Hasanbegovića svečanosti proglašenja rekao je kako ta činjenica govori sama za sebe.

Obersnel je u petak na konferenciji za novinare čestitao timu koji je pripremao riječku kandidaturu jer je „pokazao snagu i izdržljivost“, a zadovoljstvo je izrazio i jer je tijekom kandidacijskog postupka stvorena mreža europskih gradova s kojima Rijeka surađuje.

“Koliko će projekt Rijeke kao Europske prijestolnice kulture biti uspješan, ovisit će najviše o nama samima”, rekao je Obersnel istaknuvši namjeru da realizacija projekta Europske prijestolnice kulture obuhvati i druge hrvatske gradove, među njima i protukandidate Rijeke tijekom završnog kruga izbora- Dubrovnik, Osijek i Pulu.

Za izostanak ministra Hasanbegovića jučerašnjem proglašenju gradonačelnik je kazao kako “ta činjenica govori sama za sebe i da ne treba o tome dalje govoriti”.

Obersnel je rekao kako ne vjeruje u mogućnost da Ministarstvo kulture uskrati isplatu najavljenih novaca za ovaj projekt. “Rijeka je Europska prijestolnica kulture iz Hrvatske i svaki neuspjeh projekta bi bio i neuspjeh Hrvatske, a uspjeh ovisi i o financijama. Bila bi prvorazredna međunarodna blamaža da ministarstvo ne podrži taj projekt”, naglasio je.

rijeka epk karta

Ivan Šarar, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu rekao je da je izbor Rijeke za EPK 2020. za riječki tim bio pozitivan šok te da je imenovanje Rijeke ogromna prilika za taj grad.

Marina Medarić, zamjenica primorsko-goranskog župana napomenula je da je županija od početka uključena u projekt kandidature najavivši da će nastaviti podupirati realizaciju projekt.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić kao predstavnik partnerskog grada u projektu ustvrdio je kako je ovo veliki marketinški potencijal za oba grada i njihovo otvaranje svijetu.

Zadovoljstvo imenovanjem izrazila je i prorektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija istaknuvši kako bi u Rijeci sad trebali prestati biti “sumnjičavi” te iskoristiti sinergiju svih uključenih.

EPK2020 tiskovna mali salon
Foto: Grad Rijeka

Grad Rijeka izabran je u četvrtak za hrvatsku Europsku prijestolnicu kulture 2020., a ta mu je prestižna titula dodijeljena za program “Luka različitostii”. Povjerenstvo neovisnih stručnjaka izabralo je Rijeku nakon što je u proteklom tjednu obišlo sva četiri hrvatska grada uvrštena u drugi natječajni krug.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari