„NAMA SE PRIKLJUČI DA TE NITKO NE ISKLJUČI“ Pravni savjeti i kreativne radionice za starije Riječane

Najčešća pravna pitanja starijih građana odnose se na područje nasljednog prava, ostavinskog postupka podjele imovine te pisanja oporuke i sklapanja ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

Matica umirovljenika grada Rijeke u partnerstvu s Društvom multiple skleroze Primorsko-goranske županije od 1. veljače ove godine provodi projekt “Nama se priključi da te nitko ne isključi”, kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt će trajati do kraja srpnja ove godine, a uključuje pokretanje besplatnog pravnog savjetovališta i kreativne radionice.

Predstavljanju projekta “Nama se priključi da te nitko ne isključi” nazočili su predsjednik Matice umirovljenika grada Rijeke Aldo Soldatich, voditelj projekta Petar Nikolić, provoditeljica aktivnosti Rosana Stanić te predstavnici partnera projekta Društva multiple skleroze, predsjednik Društva Vladimir Komparić i provoditeljica kreativnih radionica Valdares Petrugan, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u sklopu prijava programa i projekata usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji u život zajednice socijalno osjetljivih skupina, a za njega je odobren ukupni iznos od 104. 000 kuna.

Ciljevi projekta su uspostaviti koordinirani sustav pravne podrške starijim osobama i povećati kvalitetu života starijih osoba, kroz njihovu uključenost u život zajednice i smanjenje socijalne isključenosti. Točnije, riječ je o dvije projektne aktivnosti – pokretanje besplatnog pravnog savjetovališta i kreativne radionice.

Govoreći o besplatnom pravnom savjetovalištu, pravna pomoć namijenjena je osobama starije životne dobi, osobama s invaliditetom i članovima Društva multiple skleroze. U tu je svrhu na 6 mjeseci zaposlena osoba pravne struke mlađa od 30 godina, a pravni je savjet zatražen 232 puta, što je pokazatelj nužne potrebe umirovljeničke populacije za ovom uslugom.

Najčešća pravna pitanja građana odnosila su se na područje nasljednog prava, ostavinskog postupka podjele imovine te pisanja oporuke i sklapanja ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

Također, održavana su predavanja i izrađeni su letci s naglaskom na teme ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, kao što je i tiskana brošura sa svim potrebnim informacijama na tu temu, koja je dostupna na šalteru Matice. Uz to, na stranici Matice umirovljenika grada Rijeke objavljeno je i desetak članaka posvećenih temama s kojima se osobe starije životne dobi svakodnevno susreću.

S druge strane, putem kreativnih radionica u Društvu multiple skleroze Primorsko-goranske županije provodile su se edukacije umirovljenika u raznim kreativnim tehnikama, dominantno decoupageu, i to jednom tjedno po 2-3 sata. Uz to, kupljene su i moderne društvene igre, koje dokazano potiču razvoj raznih oblika mišljenja, koncentraciju i finu motoriku. U ovom je dijelu projekta sudjelovalo 11 umirovljenika.

Projekt “Nama se priključi da te nitko ne isključi” trajat će do kraja srpnja, a svakako se očekuje njegov daljnji razvoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja