EVO PLANA

Nastavljaju se ulaganja u lučku infrastrukturu; Županijske lučke uprave PGŽ planiraju investicije vrijedne 5,6 milijuna eura

Nastavljaju se intenzivna ulaganja u izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju lučke infrastrukture u Primorsko-goranskoj županiji u iznosu većem od 5,6 milijuna eura, rečeno je danas na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni planovi ulaganja županijskih lučkih uprava u 2024. godini.

Kako je istaknuo zamjenik župana Vojko Bratu, naše ŽLU sa spremnim su projektima dočekali javni poziv Ministarstva mora pa su tako početkom ovog mjeseca potpisani ugovori kojim su od strane od strane MMPI prema županijskim lučkim upravama s područja Primorsko-goranske županije raspoređena sredstva u ukupnom iznosu većem od 3,7 milijuna eura. Lučkim upravama potporu pruža i Primorsko-goranska županija koja je za sufinanciranje realizacije projeka osigurala 1,6 milijuna eura putem javnog poziva.

Resorna pročelnica Linčić Mužić kao važnim je istaknula činjenicu da se broj komunalnih i nautičkih vezova temeljem investicija Županije kontinuirano povećava i danas taj broj iznosi 9957 komunalnih vezova i 2388 nautičkih, odnosno ukupno 12345 vezova na području Primorsko-goranske županije. Govoreći o posljednjim investicijama, navela je da se dovršetkom treće faze dogradnje luke Baška dobilo 154 novih vezova, potom 45 vezova u luci Cres te oko dodatnih 40 vezova u luci Podvorska i 50 u luci Melak.

Pročelnica je iznijela i nekoliko detalja o ulaganjima pojedinih ŽLU u 2024. godini. Kako je navela, ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena planira uložiti 241 tisuću eura za gradnju nove poslovne zgrade u luci Bakar. ŽLU Mali Lošinj sanirat će obalni zid Vele rive, a Županijska lučka uprava Cres provest projekt rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres vrijedan 300 tisuća eura.

Ravnatelj ŽLU Krk Alfred Franković istaknuo je da su prošle godine ostvarili prihod od 3.185.000 eura što je za osam posto više nego godinu ranije. U ovoj godini planiraju ulaganja u 19 luka na Krku u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna eura. Pojedinačno najveća investicija vrijedna 2,2 milijuna eura za što očekuju sredstva iz EU fondova je izgradnja i rekonstrukcije luke Krk koja će se provodit u četiri faze.

Intenzivno se radi i na Rabu, a prema riječima ravnatelja ŽLU Nenada Debelića ukupna vrijednost planiranih ulaganja iznose 1,41 milijun eura. „U ovom trenutku imamo ugovorenih radova vrijednosti 18,5 milijuna eura, a između ostalog obuhvaćaju drugu fazu sanacije i rekonstrukcije luke Melak, zatim sanaciju i rekonstrukciju luke Komparska Draga kao i luke San Marino gdje su u tijeku radovi uređenja kopnenog dijela”, rekao je ravnatelj te najavio za dva tjedna otvaranje 400 metara obale u samoj luci Rab.

Od projekata na području Lučke uprave Crikvenice ravnatelj Mario Kružić istaknuo je izgradnju privezišta u luci Jadranovo čime će se dobiti 50 komunalnih vezova, dogradnju luke Črni mul u Crikvenici s novih 150 vezova te dogradnju luke Omorika u Dramlju čijom izgradnjom će se dobiti novih 100 komunalnih vezova.

Istaknuto je i da se u prvoj polovici 2024. godine očekuje se raspisivanje novog natječaja za dodjelu europskih sredstava iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2021.–2027. u iznosu od preko 129 milijuna eura za namjenu sufinanciranja unaprijeđena lučke infrastrukture i komunalne vezove. Kao preduvjet za prijavu na javne pozive za dodjelu financijskih sredstava je izrađena projektna dokumentacija, koju lučke uprave imaju spremnu kako bi mogle uspješno aplicirati i ostvariti financiranje projekta.

„Vjerujem da ćemo kao i do sada biti uspješni u povlačenju europskog novca te će ova investicijska godina biti u financijskom smislu i veća od sadašnjeg plana samih županijskih lučkih uprava“, zaključio je Braut.

Na konferenciji za novinare najavljeno je i obilježavanje 25 godina od osnutka županijskih lučkih uprava PGŽ i to humanitarnim koncertom u Centru Gervais u Opatiji 9. travnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari