NOVI WEB

Nastavljen proces digitalizacije PPMHP Rijeka, predstavljene nove mrežne stranice muzeja za 21. stoljeće

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja predstavljene su nove mrežne stranice muzeja. Kako je navela ravnateljica Nikolina Radić Štivić, radi se o kontinuitetu koji započeo izradom Digitalnog fundusa Muzeja, web i mobilne aplikacije PPMHP, a cilj je što bolje doprijeti do posjetitelja, ali i većeg broja turista.

Osim što je usklađen s novim vizualnim identitetom, novi web je cjelovit prikaz djelatnosti muzeja i njegovih zbirka, prezentirao je informatičar muzeja Tihomir Tutek mrežne stranice u čijem se osmišljavanju, kako je navedeno, pratilo suvremene trendove u online predstavljanju baštinskih ustanova u Europi i svijetu. Posjetitelje na samom početku posjeta dočekuje poveznica i poziv „posjetite nas“ za što jednostavniji i lakši dolazak, a svakim se novim klikom dolazi do detaljnih informacija o djelatnosti, zbirkama, stalnim postavima, izložbenoj, edukativnoj i izdavačkoj djelatnosti te aktualnim događanjima. Novi je site povezan i s portalom digitalni.ppmhp.hr. Povećana je sigurnost mrežnog sjedišta, a web je fleksibilan i usklađen s Mobile First konceptom, dodao je Ivan Lucić iz studija PIXEL koji potpisuje redizajn.

VIDEO DANA:

Od istaknutih novosti, izdvojena je obnova Guvernerove palače, završetak EU projekta „TEMPUS“ te javni poziv za privremene umjetničke projekte u javnom prostoru „Prepoznavanje odsustva“ u Lipi koji je otvoren do 30. kolovoza 2022. godine. Kako je pojasnila resorna pročelnica Sonja Šišić, projekt obnove je strateški i povijesni projekt vrijedan 150 milijuna kuna koji uključuje rekonstrukciju zgrade i novi postav, a plan je sufinancirati ga iz EU fondova. Govoreći o digitalizaciji muzeja, pročelnica je naglasila da u 21. stoljeću muzeji, uz redovan rad na očuvanju i skrbi za baštinu, moraju biti usmjereni prema posjetiteljima. COVID-19 je posebno ukazao na važnost digitalnog sadržaja, dodala je.

Zamjenica župana Marina Medarić i ravnateljica Muzeja osvrnule su se i na jučerašnju odluku Ministarstva kulture i medija kojom je umijeću gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera dodijeljen status nematerijalnoga kulturnog dobra.

PPMHP Rijeka i koordinacija udruga Tradicijska jedra Kvarnera i Istre predali su 2019. godine zahtjev za upisom u Registar kulturnih dobara RH u okviru međunarodnog projekta „Mala barka 2“, pojasnila je ravnateljica i uz zahvalu Ministarstvu kulture i medija RH, Primorsko-goranskoj županiji i svima koji su u ovom procesu surađivali i pomogli, najavila konferenciju za medije koja će biti organizirana u rujnu i na kojoj će svi oni koji su zaslužni za ovaj veliki uspjeh prezentirati detalje povezane s umijećem gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera. Podsjetila je kako je u sklopu završnice EU projekta „Arca Adriatica“ na listu nematerijalnog kulturnog dobara prijavljeno i umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima duž Hrvatske obale.

Zamjenica župana Marina Medarić zahvalila se svima koji su se trudili od samih početaka da se umijeće posebno prizna te izrazila ponos na rad svih županijskih kulturnih ustanova. „Kao osnivač, trudimo se biti aktivni i sudjelovati u radu naših muzeja. Tako ih godišnje podupiremo s otprilike 15-16 milijuna kuna, ove godine radi se o iznosu od 16,3 milijuna kuna, kako bi olakšali rad našim ustanovama, a oni na najbolji mogući način zaštitili i prezentirali kulturno bogatstvo PGŽ-a“, zaključila je zamjenica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari