''LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA''

Ne propustite sjajne događaje u sklopu Dječjeg tjedna u Opatiji!

Foto: Unsplash

Vijećnici XII. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije Pia Petričić Ferlin, Maris Marin, Dea Orlić i Vito Juričić te predstavnica Vijeća Eurochilda Petra Deranja najavili su na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorijma DND-a bogat program obilježavanja Dječjeg tjedna u Opatiji i Lovranu te projekte koji se trenutno provode. Istaknuli su da je ovo godina u kojoj se obilježava 15 godina od kada je naš grad dobio titulu „Grad Opatija prijatelj djece“.

Dječji tjedan obilježit će se od 5. listopada do 11. listopada nizom aktivnosti za djecu i s djecom u Opatiji i Lovranu pod motom „Ljubav djeci prije svega“.

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i osnovnih društava te aktivnost posve posvećena djeci. Ovogodišnji Dječji tjedan je u znaku 70-og rođendana Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Trajni ciljevi Dječjeg tjedna su usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, poticati aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

Dječji tjedan će započeti u ponedjeljak, 5. listopada, obilježavanjem Međunarodnog dana djeteta. U osnovnim školama u Opatiji i Lovranu učenicima će se pročitati Proglas XII. saziva DGV-a Opatija u kojem se govori o stanju dječjih prava danas u svijetu. Mali vijećnici poručuju odraslima: „Djeco dignimo glas: Odrasli zaustavite hitno emisije CO2 kako bi se djeci osigurala budućnost na ovom planetu; Odrasli smjestiti djecu i adolescente u središte vaših napora za postizanje održivog razvoja; Odrasli izradite nove politike i ulaganja  koje će pridonijeti zdravlju i pravima djeteta; Kod donošenja odluka, uključite dječja mišljenja; Odrasli pooštrite zakone kojima ćete nas zaštiti od  štetnog komercijalnog marketinga; Podržite izradu novog Izbornog protokola uz UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta!“.

Svakog dana u Dječjem tjednu na Facebook stranici DND-a Opatija moći će se poslušati priče o životu djece u svijetu u okviru programa Online Bajkaonice. U utorak pod nazivom „Kolibrići u akciji“ predstavit će se  preuređena senzorna soba u DND –u, u četvrtak će se održati 4. sjednica XII. saziva DGV-a Opatija, u petak, na dan kada je trebala biti Mića marunad, koja je otkazana uslijed COVID-19 pandemije, na FB DND-a Opatija će se objaviti video-priča o 12 godina Miće marunade u Lovranu  „Mića marunada – vesela priča“, održat će se kreativne radionice u OŠ Viktora Cara Emina Lovran – niži razredi, materijal za izvedbu osigurala Općina Lovran te će se dodijeliti nagrade najuspješnijim likovno literarnim radovima nastalim u okviru natječaja „Nacrtaj i napiši priču o lovranskom maruniću“ DND Opatija ogranak Lovran. Ukoliko vremenske prilike budu dozvolile, održat će se i program „Mali kino“ na otvorenom u Opatiji i Lovranu.

Prisutni vijećnici XII. saziva DGV-a Opatija upoznali su predstavnike medija s projektima koji se trenutno provode u DND Opatija: „Klikni i sudjeluju u svojoj zajednici” – DND Opatija i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike; „Kolibrići na kvadrat” – DND Opatija i PGŽ; „Kolibrići na kub” – DND Opatija i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te o svom sudjelovanju na 13. europskom forumu o dječjim pravima što se održavao od 29. rujna do 1. listopada.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari