Galerija | ‘NEĆEMO POKLEKNUTI’ U Rijeci održan Hod za slobodu, za zaštitu sloboda, prava na autonomiju te osnaživanje žena

Sudionici su se okupili ispred zgrade Radio Rijeke odakle su krenuli u povorci Korzom prema Jadranskom trgu noseći transparente s često duhovitim ali znakovitim porukama

Neformalna inicijativa Građanke i građani Rijeke od 2018. organizira Hod za slobodu i druge prosvjedne skupove podrške za zaštitu sloboda, prava na autonomiju te za osnaživanje žena. I ove godine organizirala je program Hoda za slobodu 2023.

Okupljeni su hodali od Korza do Jadranskog trga. Priključili su im se gradonačelnik Marko Filipović, Vojko Obersnel, zamjenici Goran Palčevski i Sandra Krpan te rektorica Snjezana Prijić Samaržija.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ovogodišnji je podnaslov Hoda za slobodu Nećemo pokleknuti, s aluzijom na pokret Muževni budite u sklopu kojeg se na glavnom zagrebačkom trgu, a pomalo i u drugim hrvatskim gradovima, skupljaju muškarci koji mole za žensku čednost, ograničavanje ženskih prava i za to da muškarci postanu “glavni duhovni autoritet u obitelji”.

Ova praksa, smatraju organizatorice Hoda za slobodu, nastavak je normalizacije ultrakonzervativnog diskursa koji je u Hrvatsku uvezen, a javni je format zaprimio Hodom za život, koji se u subotu 17. lipnja također održao u Rijeci.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Organizatorice poručuju: jasno je da molitelji ideološki instrumentaliziraju vjeru, jednako kao što njihovi suborci protiv prava žena da donose odluke o vlastitom tijelu kroz Hod za život instrumentaliziraju ljubav (“Samo daj mi ljubav” njihova je glavna ovogodišnja poruka). Ni takva vjera, koja isključuje i stoljećima unatrag odbacuje polovicu stanovništva, ni takva ljubav koja je dobra samo ako joj žena služi kao inkubator, neće nam pomoći da se snažnije nosimo sa silinom izazova suvremenog svijeta.

U posljednih pet godina, otkad kao inicijativa Građanke i građani Rijeke pozivaju na mirne prosvjedne skupove, drugi pol sve polariziranijeg društva sasjekao bi prava na rodnu jednakost, autonomiju i slobodu izbora, a da borba za stjecanje navedenih prava – nažalost – nije ni blizu svome kraju.

“Ovaj grad neće pokleknuti!”, poručile su organizatorice Hoda za slobodu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari