NEDOSTAJE KADRA! Županijske zdravstvene ustanove raspisuju 122 specijalizacije u sljedećih pet godina

Foto: Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

Zdravstvene ustanove kojima je osnivač Primorsko-goranska županija iskazali su potrebe za raspisivanje 122 specijalizacije u razdoblju od narednih pet godina, rekla je na današnjem press kolegiju zamjenica župana Marina Medarić.

Dodala je kako je plan specijalizacija županijskih zdravstvenih ustanova izrađen na poziv Ministarstva zdravstva kao podloga za izradu Nacionalnog plana specijalističkih usavršavanja zdravstvenih radnika. Najviše potreba za specijalizacijama iskazali su Dom zdravlja, Psihijatrijska bolnica Rab i Zavod za hitnu medicinu, svaka po 37.

Zamjenica je dodala da županijske zdravstvene ustanove u ovom trenutku imaju na specijalizaciji 88 liječnika koje financiraju iz vlastitih prihoda te uz pomoć županijskog proračuna.

U nastavku je zamjenica izvijestila o novostima koje donosi novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, a odnosi se na preoblikovanje jedinica zakupa ljekarničkih zdravstvenih ustanova u privatnu praksu, što može imati utjecaj na poslovanje zdravstvene ustanove Ljekarne Jadran Rijeka kojoj je osnivač Primorsko-goranska županija. Takve zakonske odredbe nesumnjivo upućuju na nastavak i dovršetak privatizacije dijela javnog zdravstva koje se bavi opskrbom stanovništva lijekovima i drugim galenskim pripravcima te drugim medicinskim proizvodima, a koje njihovim nositeljima donose značajnu dobit.

Kad se uzme u obzir da zdravstvena ustanova Ljekarna Jadran Rijeka ima u zakupu 20-tak takvih jedinica na području cijele županije, jasno je da se njihovom trajnom privatizacijom nepovratno gubi veliki financijski potencijal kojeg bi ova zdravstvena ustanova mogla investirati u druge zdravstvene djelatnosti što i inače čini izdvajanjem dijela dobiti za pokriće redovnog poslovanja drugih županijskih zdravstvenih ustanova kojima je nedostatno financiranje iz fonda HZZO-a i drugih izvora. Stoga se ukazuje opravdanim zastupati stajalište po kojem Ljekarne Jadran Rijeka u svim slučajevima u kojima je ona legitimni korisnik prostora i opreme za obavljanje ljekarničke djelatnosti, uskrati davanje suglasnosti na preoblikovanje svojih jedinica zakupa u privatnu praksu.

No na taj način Ljekarna Jadran neće biti u mogućnosti zaštiti svoj legitimni interes u svim onim slučajevima vlastitih jedinica zakupa u kojima prostor nije vlasništvo Ljekarne Jadran. Zamjenica je pojasnila da bi bez interesa za preuzimanje u privatnu praksu ostale ljekarne u manjim sredinama, pogotovo u Gorskom kotaru i na otocima, čije se poslovanje i održava zahvaljujući prihodima iz ljekarni u najvećim gradovima Županije.

Pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač informirala je o radovima na uređenju Parka seniora u Domu za stare i nemoćne u Voloskom, koji su započeli krajem prošle godine. Rekla je kako je riječ o većem građevinskom zahvatu s obzirom na lokalitet Doma i velike arhitektonske barijere. Osim uređenja parka ta će ustanova dobiti i dva dizala kako bi se “premostio” prolazak stepeništem. Ukupna vrijednost ovih investicija u Domu Volosko iznosi 2,2 milijuna kuna.

Pročelnica je također rekla kako vjeruje da će na predstojećoj Županijskoj skupštini vijećnici podržati prijedlog o dopuni Odluke o osnivanju Fonda za djecu i mlade po kojoj bi se pomoć u iznosu od 1.500 kuna po djetetu isplatila dva puta godišnje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari