NEGIRA „TAJNI RAČUN“: Obersnel najavio tužbe protiv portala koji „izmišljaju“ i „prenose priče bez provjere“

Portal Seebiz.hr donio je, a neki portali prenijeli priču o navodnim tajnim RBA računima stotinjak političara i javnih osoba iz Hrvatske, među kojima je i riječki gradonačelnik

“Nemam ni račun, čak ni kredit, a kamo li ušteđevinu u RBA. Sve što imam je u mojoj imovinskoj kartici koja je javno dostupna”, napisao je na svojoj stranici na Facebooku gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel reagirajući na napis objavljen na portalu Seebiz.hr čije su navode prenijeli i neki drugi portali.

“To je izmišljotina”, rekao je danas Vojko Obersnel novinarima. „Krajnje je vrijeme da se hrvatski medijski prostor uredi tako da se ne mogu u javnost davati informacije koje nisu provjerene. Jedini koji se mogu sramiti su oni koji izmišljaju ovakve priče i oni koji ih šire bez ikakve provjere”, napisao je još riječki gradonačelnik na Facebooku.

Dokument o navodnim tajnim računima hrvatske političke elite i njihovih supružnika u Raiffeisen banci jučer je objavio internetski portal Seebiz.hr. Na popisu „tajnih RBA račna“ Obersnel se inače spominje kao vlasnik dva i pol milijuna eura, među ostalim poznatim hrvatskim političarima i javnim osobama s lijevog i desnog političkog spektra.

Protiv portala riječki gradonačelnik najavljuje sudsku tužbu.

Danas je stiglo i službeno očitovanje RBA grupacije.

“Nikada nismo zaprimili zahtjev od strane Austrijske agencije za nadzor financijskog tržišta (FMA). Budući je čitav dokument krivotvoren, dali smo nalog našim odvjetnicima da poduzmu pravne korake”, rekao je Michael Spitzer, povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske a prenosi portal Index.hr

Podsjetimo, ovog vikenda više je manjih portala objavilo navodni dokument RBA Grupe, s popisom navodne štednje 168 poznatih Hrvata među kojima ima šefova stranka, aktualnih i bivših zastupnika, sudaca, glumaca i pjevača. U objašnjenju stoji da je „dokument iz Raiffeisen Grupe u Austriji odaslan austrijskoj Agenciji za nadzor financijskog tržišta (FMA), a na izravan upit Odjela za prevenciju pranja novca i financiranja terorizma unutar navedene agencije.

Nalog je direktoru Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG-a, Markusu Mairu, navodno uputila predstavnica Agencije Martina Andexlinger. Isti je naslovljen “Zahtjev za predaju popisa hrvatskih klijenata”. Na popisu se nalazi niz visokopozicioniranih osoba iz hrvatskog javnog života. Popis sugerira da mnogi bivši dužnosnici navedeni u dokumentu nisu prijavili novac u Austriji u sklopu svojih imovinskih kartica.

No, nakon objave dokumenata sumnju u autentičnost izazvalo je nekoliko detalja. Na listi su se nalazile samo poznate osobe, bez anonimaca. Od politike do estrade. Iako se radi o banci, iznosi su bili zakruženi, odnosno svi su završavali na “00”, a neka od imena krivo su napisana, iz čega proizlazi da je i laik mogao ozbiljno posumnjati u istinitost ovakvog dokumenata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari