PREDSTAVNICI ČETIRIJU MINISTARSTAVA U RIJECI: Rijeka od Ministarstva kulture kroz četiri godine očekuje oko 28 milijuna eura

„U Ministarstvu kulture Grad Rijeka i cijeli projekt Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 uistinu može imati svoga strateškog partnera“, rekao je danas ministar kulture Zlatko Hasanbegović nakon sastanka s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom te predstavnicima riječkog tima EPK-a

Ministar je, osim toga, naveo kako je u Vladu već upućen formalni prijedlog odluke o prihvaćanju riječke kandidature, čime se treba zaključiti ovo tehničko, ali još uvijek neriješeno pitanje.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović sa svojim se najbližim suradnicima te predstavnicima Ministarstva financija, Ministarstva turizma i Ministarstva socijalne politike i mladih odazvao pozivu Grada Rijeke na sastanak kako bi se otvorio razgovor o nužnosti uključivanja Vlade Republike Hrvatske u ovaj projekt budući da on objedinjava različite, kako programske, tako i infrastrukturne aspekte, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Šarar: Projekt Rijeka 2020 ima prirodne partnere u ministarstvima

Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar rekao je kako se nakon dva sastanka s Ministarstvom kulture, danas odradio i intenzivni radni sastanak na kojem su predstavnicima četiriju ministarstva detaljnije prezentirani razrađeni troškovnici ključnih projekata EPK, kako onih programskih, tako i onih infrastrukturnih.

„Vrlo brzo smo prešli na moguće načine buduće suradnje koje se ne tiču samo globalne relacije Grada Rijeke i Ministarstva kulture oko projekta EPK 2020, već jedne općenite politike Vlade Republike Hrvatske s Gradom Rijekom kao nositeljem projekta. Nakon sastanka postalo je vrlo jasno da pojedine programske linije projekta Rijeka 2020 imaju prirodne partnere u raznim ministarstvima, te da Rijeka kao predstavnik hrvatske europske prijestolnice kulture može pospiješiti razne politike na nacionalnom nivou koje se tiču i kulturnih politika prema mladima i raznih zajedničkih angažmana“, rekao je pročelnik Šarar.

Izrazio je nadu da će do takvih partnerstava doći vrlo brzo kako bi u proračunima svih ministarstava, a prvenstveno generalne politike Ministarstva financija, projekt EPK 2020 bio jasno i konkretno zastupljen, što sredstvima, što projektima.

epk tim
Foto: Grad Rijeka

Hasanbegović: Ministarstvo kulture učinilo sve potrebne predradnje

Ministar Zlatko Hasanbegović istaknuo je kako su on i svi njegovi ključni suradnici i u prethodnim razgovorima, ali i današnjim dolaskom u Rijeku potvrdili svoju potporu ovom važnom projektu. Ministarstvo kulture je, prema njegovim riječim, sa svoje strane učinilo sve predradnje potrebne za ovu fazu projekta, a budući da je dobivena i suglasnosti svih ministarstava, na Vladu je upućen i konačni prijedlog odluke o prihvaćanju riječke kandidature, čime bi iza nje i službeno stao sam državni vrh.

Na pitanje novinara kada bi odluka trebala biti prihvaćena, odgovorio je kako vjeruje da bi se to trebalo dogoditi već “prvoj sljedećoj sjednici Vlade”.

„Naravno, svima su poznate ove novonastale političke okolnosti, no neovisno o njima ovaj projekt je nadstranački i nadpolitički te ima kulturno-nacionalno značenje, kao i mjesno i zavičajno. Dakle, vrlo je važna resorna suradnja i upravo je ministarstvo kulture iniciralo tu međuresornu suradnju. Prema nekakvom očekivanom planu vrlo brzo bi trebalo doći do ove vrste sastanka i u samoj Vladi RH, kako bi se onda na najvišoj razini predstavio projekt“, rekao je ministar Hasanbegović.

Dodao je kako su se upoznali s projektima i programima EPK Rijeka 2020, te kako će vrlo brzo biti potrebno ostvariti uvid u konkretne troškovnike, nakon čega je obveza svakog resornog ministarstva uključiti projekt EPK Rijeka 2020 u Državni proračun za sljedeće četiri godine.

“U prezentaciji su se iznijela financijska očekivanja prema Ministarstvu kulture za programske sadržaje za otprilike 28 milijuna eura kroz četiri godine. Mi smo to primili na znanje i sukladno analizi projekata i stanju državnog proračuna, Ministarstvo će se i uklopiti u cijeli program“, rekao je a prenose mrežen stranice Grada Rijeke.

Obersnel: Projekt EPK ne tiče samo grada Rijeke, niti samo Ministarstva kulture

Gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalio se ministru Hasanbegoviću na dolasku u Rijeku te predstavnicima ostalih ministarstava, među kojima je bio i zamjenik ministra financija Saša Drezgić. Naglasio je kako su se na današnjem sastanku, koji je bio na tragu i prethodnih dogovora, sistematizirali troškovi po pojedinim dijelovima programa.

„Vrlo jasno smo pokazali da se projekt EPK ne tiče samo grada Rijeke, niti samo Ministarstva kulture. Naravno da oni glavni nositelji budućih aktivnosti, ali upravo zbog sveobuhvatnosti cijelog projekta vrlo važno nam je da njegov značaj prepoznaju i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova zbog financiranja dijelova koji se odnose na europske projekte, Ministarstvo vanjskih poslova zbog međunarodne važnosti projekta i na kraju Ministarstvo financija“, rekao je Obersnel.

Dodao je kako je Gradu Rijeci i timu EPK danas bio cilj predstaviti višeznačnu važnost realizacije cijelog projekta. „Zajednički zaključak sastanka je da se u okviru događanja koja su predviđena u narednim razdobljima ubrza procedura kojim će Vlada RH donijeti odluku i o službenom prihvaćanju riječke kandidature. Naravno da to svi doživljavamo kao formalnost, ali je treba odraditi sukladno proceduri i Poslovniku koje Vlada ima“, rekao je Obersnel.

Prijava projekta EPK na listu strateških nacionalnih projekata

Grad Rijeka na sastanku je najavio mogućnost prijave projekta Europske prijestolnice kulture na listu strateških nacionalnih projekata što bi bitno olakšalo njegovu provedbu, te u tom smislu otvorio razgovor s predstavnicima ministarstava o spremnosti Vlade da donese odluku o proglašenju Rijeke kao europske prijestolnice kulture, jednim od strateških projekata RH.

U nastavku sastanka, rekao je Obersnel, bilo je riječi i o činjenici da će 2020. godine Hrvatska predsjedati Europskom unijom, te o aspektima koji se u tom smislu otvaraju s Rijekom kao Europskom prijestolnicom kulture u upravo toj godini.

„Do sada smo zajednički odradili sve ono što smo i dogovarali na prethodnim sastancima, a sada slijede i ove operativne aktivnosti na razini svih ministarstava koja su uključena u realizaciju projekta, i to kako bi već u Državnom proračunu za 2017. godinu dio sredstava bio predviđen za realizaciju predviđenih programa”, rekao je Obersnel.

Podsjetimo, kako je na ranijim sastancima u Ministarstvu kulture ministar Hasanbegović izrazio spremnost i usmjerenost ka sufinanciranju realizacije projekta „Rijeka EPK” te u tom smislu zatražio razradu financijskog plana i ponudio povezivanje s ostalim ministarstvima u Vladi, na današnjem je sastanku predstavnicima ministarstava predstavljen i razrađen financijski plan projekta, prvenstveno programskog dijela, ali i ostalih operativnih te kapitalnih troškova o kojima se već i ranije razgovarala.

Grad Rijeka pripremio je prezentaciju za predstavnike ministarstva, te je svaku od sljedeći h programskih cjelina detaljno financijski predstavio, navodeći očekivane izvore i iznose financiranja za svaku pojedinu godinu do 2021: Jedna Rijeka: Učenje; Karneval; 27 susjedstava; Ciglena kuća; Doba moći, Lungomare; Dopolavoro; Kuhinja; Slatko&Slano.

Nadalje su predstavljeni operativni troškovi upravljanja projektom „Rijeka – EPK 2020″ kao i očekivani izvori navedenih financijskih sredstava koji također uključuju i državni proračun. U konačnici, predstavnicima ministarstava predstavljena su i nužna kapitalna ulaganja vezana uz brod Galeb, Ciglenu kuću, Palaču šećerane, RiHub, MMSU i Knjižnicu u Benčiću, te Kulturni centar Opatija kao i projekt Putevima Frankopana.

„Na nama je sada da što prije nastavimo s tim vrlo konkretnim pojedinačnim programima i financijskim dogovorima sa svim ministarstvima-partnerima te da u tome budemo što uspješniji“, zaključio je Ivan Šarar a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views