IZRAĐENE KAO PROTOTIPOVI

Neke će ovo spasiti! Predstavljene su karte mogućih klizišta na području PGŽ

Zamjenik župana Petar Mamula primio je predstavnike JU Zavoda za prostorno uređenje PGŽ i fakultetskih ustanova koji su u okviru europskog projekta PRI-MJER istražili te izradili karte zona mogućih klizišta na području Primorsko-goranske županije.

Karte su izrađene kao prototipovi, a prema riječima zamjenika Mamule, županijama, gradovima i općinama omogućavaju odgovorno donošenje odluka i mjera za prostorno planiranje.

Naime, kako je navedeno, pretpostavka je da će rizik od klizišta biti u porastu zbog klimatskih promjena koje su se odrazile na meteorološke uvjete i sve učestalije intenzivne oborine. U tom smislu, nužno je poduzimati niz aktivnosti za smanjenje rizika. Uklanjanje šumskog pokrova na padinama, nagla urbanizacija područja na padinama i gradnja u područjima podložnim klizanju, predstavlja jedan od pokretača klizišta, zbog čega za smanjenje ovog rizika treba raspolagati podacima o tome gdje se nalaze klizišta, odnosno na kojim dijelovima područja mogu tek nastati.

Za područje županije istraživači Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu i riječkog Građevinskog izradili karte primjenom nove, napredne tehnologije daljinskih istraživanja, odnosno laserskog skeniranja iz zraka, u kombinaciji s postojećom metodologijom. Značajan doprinos proizašao je i kroz suradnju sa županijskim Zavodom za prostorno uređenje, koji je, između ostalog, već primijenio PRI-MJER-ove karte klizišta u IV. izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Jelenje.

Kako bi se karte klizišta prilagodile specifičnim potrebama svih korisnika, pri razvoju prototipa od ključne važnosti je i trogodišnja suradnja s brojnim potencijalnim korisnicima karata iz područja prostornog planiranja, civilne zaštite, upravljanja vodama, upravljana prometnicama i drugima, a po završetku projekta, karte će se uručiti i jedinicama lokalne samouprave na čijim područjima su utvrđeni rizici od pojave klizišta.

Projekt PRI-MJER je financiran s gotovo pola milijuna eura u okviru Sheme za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Prijemu su prisustvovali ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Adam Butigan, vodeći prostorni planer Zavoda za prostorno uređenje Gorana Ljubičić, voditeljica projekta PRI-MJER Snježana Mihalić Arbanas sa Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Željko Arbanas s Građevinskog fakulteta u Rijeci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari