STARTUP INKUBATOR RIJEKA

Nema dobrog komposta? Riječani Ivana i Philip proizvode svoj, i to visoke kvalitete! Ušli su u finale 12. generacije Startup inkubatora

Predstavljamo finaliste 12. generacije Startup inkubatora Rijeka

Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, a djeluje kao centar za podršku osobama koje timski ili samostalno žele razviti svoju poslovnu ideju i postati poduzetnici. Sve svoje usluge, kao i infrastrukturnu podršku, Startup inkubator svojim korisnicima pruža potpuno besplatno. Od 2013., kada je pokrenut, pa sve do danas, kroz inkubacijski je program ukupno prošlo čak 478 korisnika i njihovih 195 ideja. Trenutno u inkubatoru boravi 12. generacija korisnika, a njenih šest najuspješnijih timova koje predstavljamo uskoro će u velikoj završnici pod nazivom 12.DeMoDay.21 pred stručnom komisijom prezentirati svoje poduzetničke projekte u cilju osvajanja novčanih nagrada, odnosno subvencija za pokretanje vlastitog posla.

Terra Nera – proizvodnja aerobnog komposta

Ivana Brkljačić i Philip Klobučar, inače pasionirani vrtlari, udružili su svoje poduzetničke ambicije oko razvoja ideje dojmljivog naziva Terra Nera, s kojom su i postali korisnici 12. generacije Startup inkubatora. Radi se o proizvodnji komposta visoke kvalitete za upotrebu u organskoj poljoprivredi. Ideja je nastala, a gdje drugdje nego – u vrtu, i to iz čiste potrebe: Ivana i Philip nisu na tržištu uspjeli pronaći veću količinu kvalitetnog komposta za uzgoj vlastitih biljaka, pa su je odlučili stvoriti sami. 

Od povrtnjaka do biznisa

Krenulo je prije nekoliko godina, ispred jedne kuće u Jadranovu, kada su Ivana i Philip odlučili napraviti svoj povrtnjak kako bi uzgajali zdravu hranu. Od nabave sjemena do sadnje bio je to veliki pothvat, ali najveći problem bila osiromašena zemlja u vrtu, kao i nemogućnost kupnje kvalitetne, organske zemlje na našem tržištu. Iz tog razloga odlučili su proizvoditi vlastiti kompost od biootpada iz kućanstva i vrta. Educirali su se putem interneta i knjiga, a Philip je sudjelovao i na mnogobrojnim stručnim radionicama i predavanjima o kompostu, permakulturi i organskoj poljoprivredi. Zeleni otpad prikupljali su od susjeda i prijatelja, a uskoro su prerasli postojeće kapacitete i odlučili pokrenuti nešto veće. 

Ljubav prema prirodi i okolišu

Startup dvojac ističe dva glavna razloga zašto su odlučili pokrenuti baš ovu poslovnu ideju: prvi je ljubav prema prirodi, a drugi želja da se napravi nešto u vezi s problemima otpada, klimatskih promjena i degradacije tla.

“Kompost je puno više od proizvoda“, ističu Ivana i Philip, “On je živa tvar. Jedna jušna žlica komposta sadrži više mikroorganizama nego što ima ljudi na ovoj planeti“. Ističu da kompost pomaže i u poništavanju negativnih utjecaja stakleničkih plinova. Budući da 30% emisija stakleničkih plinova dolazi iz poljoprivrede, ovaj poduzetnički tim  nastoji tome doskočiti i vratiti mlade ljude i znanje u poljoprivredu te olakšati tranziciju na regenerativne metode poljoprivrede. Trenutno su u potrazi za zemljištem na kojem bi pokrenuli proizvodnju, a u skoroj budućnosti planiraju prijavu projekta na EU fondove kako bi nabavili potrebne strojeve i opremu. 

O Startup inkubatoru

Tim Terra Nera prijavio se u Startup inkubator kako bi ostvario podršku koja im je neophodna na izazovnom putu od poduzetničke ideje do njene realizacije. Program je, kažu, izvrsno koncipiran u tri tematska modula koji prate razvoj ideje i motiviraju na daljnji rad. O periodu inkubacije iskustva su isključivo pozitivna:

“Na cijelom putu pružena nam je velika podrška od strane koordinatorica aktivnosti Startup inkubatora, izvrsnih mentora, ali i drugih timova. Svi su jako ljubazni i prijateljski raspoloženi. Mentori u inkubatoru uvijek su dostupni za sva naša pitanja i konzultacije, koje su od velike važnosti za sve timove. Inkubator nam je pružio vrlo bitnu pravnu pomoć, te brže i lakše povezivanje s institucijama. Na kraju možemo reći kako su sva znanja, poznanstva i dobiveno iskustvo neprocjenjivi te nam je izrazito drago što smo imali priliku biti dio 12. generacije Startup inkubatora Rijeka“.

Ivana i Philip čine jedan od šest timova finalista koji se u završnici 12. generacije natječu pred stručnim žirijem za nagrade namijenjene pokretanju vlastitog poduzeća. Novčane nagrade najboljim timovima osigurao je Grad Rijeka, u čijoj je nadležnosti i sam inkubator, a sve u cilju poticanja novih poduzetničkih inicijativa.

Više informacija potražite na službenim mrežnim stranicama Startup inkubatora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari