KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Kako su se poskliznuli Grmoja i Most

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Grmoji se ‘otrgnula’ jedna izjava koja zapravo razobličuje Mostovo licemjerje

Piše: Neven Šantić

Na današnjoj sesiji Sabora, posljednjoj prije zimskog raspusta, nakon burnog suprostavljanja zastupnika oko izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ni kriv ni dužan saborski mikrofon zabilježio je i riječi protivnika covid potvrdi i mjera Nacionalnog stožera, mostovca Nikole Grmoje koji je svojoj stranačkoj kolegici Mariji Selak rekao da su “ovo jako loše napravili, i okrenuli sve kontra sebe”.

Ne treba biti naivan pa misliti da se ni druge stranke ne pripremaju za svoje nastupe i političke kampanje, pa poslije žale ako sve ne prođe onako kako su htjele. Politika je puna zakulisnih manevara, “malih noćnih razgovora”, spinova, a posebno PR truda oko medijske prezentacije da ono što se hoće postići prikaže nacionalnim i interesom građana, pa makar se iza toga krio najsebičniji interes pojedinca ili određene skupine.

Dakle, nije riječ o širenju javne sablazni zbog jedne rečenice koja se i mogla očekivati od političara.

Ono što je upalo u oči je to da je tu rečenicu izgovorio visoko rangirani dužnosnik Mosta, stranke koja upravo prednjači u moraliziranju. Već godinama Most pokušava steći reputaciju stranke sve samih moralnih vertikala koji brinu o nacionalnom interesu i dobrobiti građana, te koriste svaku priliku da udare na “korumpirane i nacionalnoj izdaji sklone” HDZ i SDP.

Nisu naravno ni HDZ ni SDP neko cvijeće (u politici čisto cvijeće jednostavno ne uspijeva), ali da bi Most postao vjerodostojan mora doista dokazati da je drukčiji od onih koje optužuje za politički nemoral odnosno dvostruka mjerila.

Kako god bilo, Most više nije politički hit kao što je bio prije šest godina, a u želji da opstane i nametne se biračkom tijelu svoju je novu šansu vidio u zastupanju široke lepeze antivaksera i protivnika covid potvrdi. I onda se Grmoji otrgne jedna izjava koja zapravo razobličuje Mostovo licemjerje. Kao svećenik kojeg su uhvatili da se u vrijeme korizme ničega ne odriče, ili komunist koji potajice kupuje dionice i zgrće bogatstvo, tako je i Grmoja, nesvjesno, u mikrofon priznao da su kao “moralne gromade” spremne na političke inscenacije i manipulacije ne bi li im rastao politički rejting.

Već dugo živimo u doba medijalizacije politike odnosno politizacije medija, gdje simbioza politike i medija, odnosno medijskog pakiranja politike, rezultira time da se birači opredjelju prvenstveno po tome koja politička stranka napravi bolju predstavu za javnost nego po tome tko ima bolja rješenja za probleme građana. Neki su teoretičari to još prije tridesetak godina nazvali estradizacijom (karnevalizacijom) politike gdje je važnije kako političari izgledaju, kako se predstavljaju i koliko su uvjerljivi a ne po tome znaju li riješiti političke i društvene probleme ili ne.

Eto, danas su nas Most i njegovi zastupnici uvjerili da nisu “jedini neporočni među političkim grešnicima”.

Konačno su prizemljeni.

A zapravo birače ni ne treba zanimati tko je od političara “poročan” – pri čemu će “poročnost” određivati njegov politički protivnik a ne univerzalna mjerila – a tko nije. Jedino što im treba biti važno je poštivanje zakona i drugih društvenih normi te rezultati političkog rada koji se odražavaju na boljitak zajednice i pojedinaca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari