OSJEĆA SE I SMRAD

Galerija | Neven Šantić: Potok Brajda u Kvartu kulture (ex Benčić) – Traži se hitna intervencija!

Ne tako davno u sklopu uređenja parka unutar bivšeg kompleksa Benčić, ili Kvarta kulture kako se sada taj prostor najčešće naziva, ograđena su i uređena dva segmenta potoka Brajda

Jedan na istoku, između Dječje kuće i zapornice kanala, a drugi na zapadu parka, između muzeja Moderne i suvremene umjetnosti i Teatrina. I upravio je ovaj potonji u kratkom vremenu postao ruglo kojeg treba što prije sanirati.

Bila je odlična ideja da se park ex kompleksa Benčić ukrasi ponovnim dovođenjem na svjetlo dana barem dijelova potoka Brajda, jednog od mnogih riječkih vodotoka koji su danas nažalost zatrpani ili natkriveni, pa samim tim nedostupni oku građana. Na koncu konca, voda je simbol Rijeke, u njenom je imenu i grbu.

No, kada se nešto vrijedno poput ovog projekta i napravi, valja to i održavati, naći rješenja koja neće lišiti vjerodostojnosti temeljnu ideju.

U potoku pliva sve što može plivati

Kao što se može vidjeti na fotografijama, u petnaestak metara korita potoka pliva sve što može plivati, sve što su vjetar i ljudska ruka mogli tu nanijeti. Skupilo se toliko nečistoće da se, čim priđete objektu, osjeća smrad.

A nekoliko metara dalje nije rijetkost zateći djecu koja se, otkako su počeli proljetni dani, sve češće igraju i izvan a ne samo unutar Dječje kuće.

Nije svrha ovog teksta utvrđivati tko je kriv za skupljnje prljavštine u potoku Brajda, je li to Čistoća, Grad Rijeka, ovaj ili onaj odjel gradske uprave ili netko stoti. Vjerujem da će reagirati bilo tko od njih kada vidi dokaze o prljavštini, okrenuti nekoliko telefonski brojeva, donijeti odluku, dati radni nalog onome kome treba i da će problem biti riješen prije negoli park kvarta kulture postane gradska sramota. Ili se možda varam? Vidjet ćemo…

Usput, evo jedne ideje

I usput, evo jedne ideje. Kada bude završena zgrada Gradske knjižnice i u potpunosti bude uređen park unutar komplesa ex Benčić, bilo bi lijepo da jedno od događanja završetka ovog projekta, kada je već “oživljen” potok Brajda, bude i ponovno objavljivanje izvrsne knjige Nikole Stražičića “Riječki izvori i vodotoci” koja je već odavno rasprodana.

Vremena ima dovoljno, a mlađe generacije Riječana zaslužuju se iz prve ruke upoznati s vodnim blagom svoga grada, držati knjigu na dohvat ruke i povremeno uranjati u dio povijesti grada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari